Aktualno Aktualno

Analiza rezultata izbora

rotekli izbori za novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća i rezultati VI. sjednice Međuvladinog mješovitog povjerenstva koje prati realiziranje Sporazuma o zaštiti Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji održane prošlog mjeseca u Zagrebu i Ogulinu bile su glavne teme o kojima je raspravljalo Vijeće Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na svojoj redovitoj sjednici koja je održana 8. listopada u sjedištu ove stranke u Subotici.
Središnja točka sjednice Vijeća DSHV-a bila je Izvješće o rezultatima izbora za novi saziv HNV-a, a koja je nakon rasprave jednoglasno usvojena. Prethodno je Predsjedništvo DSHV-a na svojoj sjednici zbog nepoštovanja stegovnog pravilnika iz DSHV-a isključilo Ivana Karačića iz Vrdnika i Vesnu Zeleniku iz Bezdana. »Premda su napori za upis Hrvata u Poseban popis birača trajali kontinuirano tijekom protekle četiri godine, a intenzivirani su izravno prije raspisivanja izbora, na temelju dostupnih podataka bilo je jasno da će se (i) ovi izbori održati elektorskim putem. (Po rezultatima popisa iz 2011. godine u Srbiji živi 57.900 Hrvata, zaključno s 10. lipnja 2014. godine. U Poseban popis birača hrvatske nacionalne manjine je upisano 15.932 Hrvata, što znači da je nedostajalo 7.228 osoba)«, navodi se u priopćenju. 
 
 
U izvješću o tijeku izborne kampanje za HNV navodi se među ostalim da je naglasak bio na organiziranju i logistici potrebnim za ovjeru potpisa, na izravnoj komunikaciji s potencijalnim elektorima i kulturnim udrugama, kao i da su u kampanju bili uključeni i pripadnici zajednice koji nisu politički aktivni što, kako se zaključuje, doprinosi većem stupnju legitimiteta novog saziva HNV. U izviješću se navodi da je na području Srijemske biskupije ostvarena iznimno kvalitetna suradnja i s župnicima Katoličke crkve te obavljeni razgovori s uglednim pojedincima i udrugama i tamo gdje ne postoji mjesna organizacija DSHV-a (Srijemski Karlovci, Šid, Golubinci, Zemun, Slankamen...).
Razdoblje koordiniranja i priprema trajalo je sve do raspisivanja izbora 26. kolovoza, a realiziranje kampanje vodili su predsjednica Foruma žena DSHV-a Hrvojka Stantić i Darko Sarić Lukendić, dok su u izbornim aktivnostima aktivno sudjelovali aktivisti u Uredu DSHV-a u Subotici - Lozika Jaramazović i Antun Lulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika