Intervju Intervju

Bez razlika – ne bi bilo ni izbora

Lista kojoj je bio nositelj dr. Slaven Bačić osvojila je većinu na izborima za novi saziv Hrvatskog nacionalno vijeća. S  dr. Bačićem koji je i kandidatza predsjednika HNV-a razgovorali o održanim izborima te o budućem radu Vijeća.
 
 
HR: Prošloga tjedna održani su izbori za nacionalna vijeća nacionalnih manjina. Kako ocjenjujete tijek izbora, organizaciju i provedbu propisa u svezi izbora?
 
Kada je riječ o samoj organizaciji, još su izmjenama Zakona o nacionalnim vijećima iz svibnja 2014., uvedene pretpostavke za veću legitimnost elektorskih izbora: aktivno i pasivno biračko pravo uvjetovano je upisom u poseban popis birača (PPB), smanjen je broj potpisnika za elektore, Republičko izborno povjerenstvo (RIP) dobilo je nadležnosti i za elektorske izbore itd. 
Međutim, kako za razliku od 2002., i 2010. godine nije bilo ministarstva za ljudska i manjinska prava, organizaciju izbora provodilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je bez iskustva u ovom području, pa su u početku davane oprečne informacije glede ovjere potpisa, primitak dokumentacije nije vršen sukladno Zakonu o općem upravnom postupku (pečat, datum i vrijeme predaje, napomena o privitcima, kopija primjerka za stranku itd.), nedopustivo kasno je objavljen popis potvrđenih elektora, jer su Ministarstvo i RIP međusobno prebacivali nadležnost (usto je i sâm popis sadržavao neukusno veliki broj pogrešaka u imenima i prezimenima), sigurnosno osoblje u zgradi u kojoj je održana elektorska skupština bilo je nepripremljeno za prijem elektora, pa su se zbog spore identifikacije mnogi elektori ponižavajuće smrzavali ispred zgrade itd. Osim toga, bio je i skraćen rok za prikupljanje elektorskih potpisa, jer je Ministarstvo nekoliko puta odlagalo raspisivanje izbora, dok jedna etnička skupina ne ispuni uvjete za izravne izbore. U svezi s time podsjećam da je i 2010., na dan zaključenja PPB subotička gradska uprava radila do kasno u noć da bi jedna druga etnička skupina prešla granicu za izravne izbore, a kako je tada u paketima stizalo po nekoliko stotina zahtjeva za upis u PPS, a mnogi bili falsificirani, poslije je na temelju upute Povjerenika za informacije od javnog značenja i zaštitu podataka ličnosti, uveden pojedinačni primitak zahtjeva za upis umjesto skupnih, što je također utjecalo na složenost procesa prikupljanja potpisa za elektore.
No, želio bih naglasiti kako su djelatnici Ministarstva imali vrlo korektan odnos tijekom postupka predaje i dopune elektorskih potpisa, a organizacija same elektorske skupštine bila je dobro provedena, osim već spomenutih pogrešaka u imenima elektora. 
Kada je, pak, riječ o sudionicima izbornoga procesa iz hrvatske zajednice, raširene su bile pojave koje prelaze razinu dopuštenoga izbornoga lobiranja: fizičke prijetnje, prijetnje poduzetnicima, prijetnje kaznenim prijavama za nepostojeća kaznena djela, ucjene i pritisci temeljeni na zlouporabi svjetovnih i duhovnih profesija i kršenju njihovih etika itd., pri čemu su pritisci bili osobito intenzivirani u tjednu pred elektorsku skupštinu. Osim toga, protuzakonito su u izbore za manjinska vijeća bile uključene i nemanjinske stranke (za HNV osobito Tadićeva NDS/SDS i LSV), nejednak je bio tretman u medijima na srpskom jeziku, a usto su i neki dužnosnici Republike Hrvatske lobirali za jednu stranu. No, ponovit ću ono što sam istaknuo u izbornome programu: elektori koji su glasovali za našu listu i manjinske organizacije i udruge koji su ih podržavali nisu, niti će se služili nečasnim metodama, na što sam osobito ponosan!
 
Jasminka Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika