Kultura Kultura

Proslavljen praznik Hrvata u Srbiji

Dan rođenja bana Josipa Jelačića, jedan od četiri najvažnija praznika Hrvata u Srbiji, obilježen je svečano 16. listopada u banovom mjestu rođenja – Petrovaradinu.  Proslava praznika počela je u petrovaradinskoj crkvi Sv. Jurja i krsnoj župi Josipa Jelačića,  gdje je služena sv. misa za domovinu, koju je predvodio župni upravitelj preč. Marko Loš, uz koncelebraciju vlč. Ivice Živkovića i preč. Marka Kljajića. 
 
 
U čast banu 
 
O privrženosti liku i djelu bana Jelačića svjedoči rad HKPD Jelačić koje njeguje i štuje uspomenu na ovog hrvatskog velikana. Ovom prigodom priređena je svečana akademija koja je održana u Novom Sadu, u dvorani amfiteatra sportskog i poslovnog centra Vojvodina (SPENS-a). Nositelji umjetničkog dijela programa bili su članovi društva Jelačić koje je, uz Hrvatsko nacionalno vijeće bilo i suorganizator ove manifestacije. Nakon izvedbe himni Srbije i Hrvatske mješoviti pjevački zbor društva Jelačić izveo je i skladbe Pozdrav domovini, Ljubimo te naša diko i Bože, živi.
Na početku svečane akademije nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, dr. sc. Slaven Bačić, ističući kako mu je ovaj praznik jedan od najdražih praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. »Za mene je ovaj praznik po mnogo čemu izuzetan i po meni najljepše se obilježava upravo ovdje u Petrovaradinu s programom koji je sada već tradicionalan. Višu razinu održavanja mu daje upravo to što se odigrava u Petrovaradinu u kome je postojala velika hrvatska zajednica i u Novom Sadu kao administrativnom centru. Posebno mi je važno naglasiti da pored toga što ove godine imamo i visoke zvaničnike u gostima ovo je ujedno i posljednji praznik koji čestitam pripadnicima zajednice kao predsjednik HNV-a u ovom sazivu, a nadam se da će i novi saziv nastaviti započeti rad HNV-a«, kazao je Bačić. On je govorio i o učinjenim naporima i postignutim uspjesima HNV-a kao institucije koja je pomagala i pridonijela da se Hrvatima omogući baviti se kulturom, obrazovanjem, službenom uporabom jezika i pisma  i informiranjem.
 
Mila Horvat
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika