Kultura Kultura

Pjesme i igre sačuvane od zaborava

Subotički tamburaški orkestar priprema koncert pod nazivom Da se ne zaboravi koji će zasigurno biti drugačiji od svih dosadašnjih koje su izveli do sada. Zbog čega će ovaj koncert biti poseban i što će se na njemu čuti, saznali smo u razgovoru s voditeljem ovoga orkestra Stipanom Jaramazovićem. 
Naime, posljednjih pola godine, pokraj redovitih aktivnosti obuke i sviranja, Subotički tamburaški orkestar se bavio i istraživanjem. »Ovaj koncert će biti zaista drugačiji od onih koji je STO imao do sada. Mi smo uvijek na svom repertoaru imali izvorne i tradicijske kompozicije, ali nikada nismo jedan cijeli koncert posvetili tome. Uvijek su nam koncerti bili sastavljeni od više glazbenih pravaca. Proteklih pola godine tragali smo za starim bunjevačkim pjesmama, igrama i zagrebali smo po ogromnoj površini, te smo i sami bili začuđeni pronalaskom«, kaže Jaramazović. 
 
Sačuvati od zaborava
 
 
Kako to obično biva kod Stipana Jaramazovića i ova se ideja rodila tijekom razgovora uz kavu. »Razgovarali smo što i kako dalje raditi te kako nam treba izgledati sljedeći koncert. Moram priznati da nakon više od 30 godina rada, koliko radi Subotički tamburaški orkestar, nije lako osmisliti nešto novo i drugačije, a da to već nismo radili. U tom smislu će ovaj koncert biti nešto drugačije, nešto novo. Ovakakav istraživački rad do sada nismo radili, a to smo na neki način ovoj sredini i dužni. Dužni smo sačuvati od zaborava kompizicije koje su autentične i posebne za ovo naše područje i naš narod. Odlučili smo spojiti dobru ideju i sposobnosti orkestra«, priča Jaramazović.
 
Željka Vukov
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika