Kultura Kultura

Pobjednik: Tu su moji dobri ljudi

Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama za sobom ima još jedan, XIV. po redu Festival bunjevački pisama, koji je u nedjelju, 28. rujna, održan u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici. Na festivalu je predstavljeno 15 novih pjesama koje će se uskoro naći na kompakt disku i tako trajno ostati zabilježene za budućnost. 
 
 
Brojne nagrade  
 
S obzirom na to da je festival natjecateskog karaktera, dodijeljene su brojne nagrade te izabrane najbolje pjesme. Za najbolju pjesmu Festivala bunjevački pisma 2014. po odluci žirija izabrana je pjesma Tu su moji dobri ljudi, za koju je tekst i glazbu napisao Tomislav Vukov, dok je aranžman pripremio Marinko Piuković, a izveo ju je ansambl Hajo. Druga nagrada po odluci stučnoj žirija pripala je Josipu Franciškoviću za pjesmu Trebaš mi, koji je autor teksta i glazbe, dok je za izvođenje pjesmu pripremio Ante Crnković, a izveo ju je ansambl Biseri. Božić u ravnici, naziv je treće nagrađene pjesme koju potpisuje Marjan Kiš, autor testa i glazbe, i za ovu kompoziciju aranžman potpisuje Ante Crnković. Pjesmu je uz pratnju festivalskog orkestra, kojim je dirigirala prof. Mira Temunović, izvela Tamara Štricki Seg, dok je stihove govorila Katarina Piuković.  
Stručno povjerenstvo u sastavu Nataša Kostadinović, Veljko Valentin Škorvaga, Milan Pridraški, Đuro Parčetić i Marija Jaramazović dodijelili su i sljedeće nagrade: nagrada za najboljeg debitanta pripala je Vladimiru Parčetiću iz Sombora, koji je otpjevao pjesmu Namistio riđi nove amove, za koju je tekst i glazbu napisao Zvonko Markovinović, a aranžman potpisuje Svetozar Saša Kovačević. Za naboljeg interpretatora ovogodišnjeg festivala proglašen je Nikola Jaramazović, koji je autor teksta, glazbe i aranžmana za pjesmu Siromah, koju je izveo ansambl Ravnica.  
 
H.R.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika