Intervju Intervju

Ohrabrujući optimizam

 

 
Direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Zorana Martinovića prati glas kako je precizan čovjek koji pažljivo bira riječi. Njegove izjave nisu bombastične, stoga ga nema puno u medijima, te je za veći dio javnosti praktički nepoznat. Nakon svega, ipak je on raniji državni tajnik Ministarstva rada, ali i bivši suradnik tima Tamása Korhecza u Ministarstvu za ljudska prava. 
 
 
HR: S obzirom na to kako se Srbija našla u jednoj dosta dobroj situaciji, da je naša država na neki način most između zapada i Rusije, mogu li se ljudi koji su neuposleni nadati da ćemo iskoristiti tu prigodu? Postoji li nekakva državna strategija i politika za tu mogućnost?
 
Takva pozicija Srbiji svakako može biti poželjna, i može nam omogućiti da ispunimo one obveze koje kao zemlja trebamo ispuniti, kao što su stvaranje mnogo povoljnijeg investicionog i gospodarskog ambijenta za ulaganje, povećanje gospodarske aktivnosti, samim tim i otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje stope neuposlenosti, povećanje zapošljavanja. Ja vjerujem da nam ono što je Vlada Srbije već uradila i ono što planira uraditi do konca ove godine može dati sigurno jednu nadu da će se mnoge stvari u oblasti tržišta rada, koje je od 2008.-2012. godine bilježilo negativne trendove, mogu popraviti. Svakako da su već donijeti neki ključni zakoni, koji se mogu i izravno i neizravno odraziti na povoljniju situaciju na tržištu rada. No, s druge strane vjerujemo i da neki pokazatelji, s kojima je Nacionalna služba izašla u javnost, mogu dati ohrabrujući optimizam. Svakako treba biti umjeren u tome, mi ne možemo na bazi ovoga što se sada trenutno dešava davati neku punu garanciju da će taj trend do konca godine biti takav. Ja vjerujem i ono s čime danas raspolažemo svakako nam daje za pravo da kažemo kako su neke mjere koje je Vlada donijela dale odgovarajuće rezultate. Ono što se planira u budućnosti može biti također poticaj za smanjenje stope neuposlenosti, koja je već u ovom trenutku smanjena, ako promatramo period od travnja 2012. godine. Posjedujemo anketu o radnoj snazi, već je aktualno kako je smanjena stopa neuposlenosti. 
 
Nikola Perušić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika