Kultura Kultura

Sjećanje na svestranog stvaraoca

HKPD Tomislav iz Golubinaca po peti je put organizirao manifestaciju Večeri i noći Ilije Žarkovića, kojom želi odati počast ovom istaknutom i svestranom članu udruge, glazbeniku, skladatelju, pjesniku, istraživaču. Nekoliko stotina prisutnih u fiskulturnoj dvorani Osnovne škole 23. oktobar u Golubincima, u subotu 13. rujna prisjećalo se života i djela Ilije Žarkovića (1947.-2009.). 
Kako je organizator manifestacije donio odluku da se na večeri poezije promoviraju mladi pjesnici, publika je imala prigodu čuti poeziju sedamnaestogodišnje Kristine Arsenijević. 
 
 
Poslije poetskoga dijela nastupili su tamburaši HKPD-a Tomislav, a publika je prvi put u Golubincima imala priliku čuti i njihov nagrađivani dječji orkestar. Kao solisti nastupili su Dubravka Ćaćić, Željka Dokoza, Irina Arsenijević i Zoran Lepšanović, a kao specijalni gost Vlada Kanić, koji otpjevao nekoliko svojih pjesama, među njima i Kućerak u Sremu po kojoj je i postao poznat. Kako je Ilija Žarković napisao i lijep broj pjesama s vjerskom tematikom, njih je ovom prigodom izveo zbor župe svetog Jurja pod upravom Ivane Lalić, a među tim se pjesmama našla i himna sv. Jurju, zaštitniku župe u Golubincima.
Kraj večeri pripao je rokerima s kojima je Ilija godinama svirao. Ovi su nas glazbenici podsjetili na sedamdesete i osamdesete godine prošloga stoljeća kada su prašili Srijemom. Pozdravljajući nazočne, predsjednik HKPD Tomislav Vlatko Ćaćić zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli da se ova večer održi, a posebno je istaknuo Općinu Stara Pazova, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine, Hrvatsko nacionalno vijeće, Mjesnu zajednicu Golubinci i Osnovnu školu 23. oktobar.
 
I. R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika