Aktualno Aktualno

Uručeni udžbenici za više razrede

Početak rujna svake je godine za školarca svojevrsni početak novog razdoblja obilježenog novim izazovima, ali i obvezama. Taj dan s nestrpljenjem iščekuju i prvašići. No, svake se godine suočavamo s tendencijom opadanja broja djece koja se upisuju u prve razrede. Tako je primjerice u Subotici ove godine u prvi razred upisano 1270 djece, što je manje za stotinu u odnosu na prošlu godinu. Isti slučaj ne mimoilazi niti hrvatsku zajednicu, koja je ove godine bogatija s  dvadeset i troje prvašića. 
 
 
Najbrojniji odjel u Matku
 
Redovita nastava na hrvatskom jeziku i dalje se odvija u pet škola na području Grada Subotice. Ove je školske godine najbrojniji prvi razred na hrvatskom nastavnom jeziku u OŠ Matko Vuković u Subotici, gdje je upisano njih desetero. Po troje djece upisano je u OŠ Ivan Milutinović u Subotici i OŠ Matija Gubec u Tavankutu, dvoje u OŠ Sveti Sava u Aleksandrovu, četvero prvašića upisano je u prvi razred u područnoj školi OŠ Ivan Milutinović u Maloj Bosni te jedan u OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu. 
U Osnovnoj školi Matija Gubec u Tavankutu ove školske godine prve razrede će ukupno pohađati 24-ero prvašića. Dva prva razreda u područnim školama u Mirgešu i Gornjem Tavankutu broje po šest učenika, dok će prvi razred na srpskom nastavnom jeziku u Donjem Tavakutu pohađati četrnaestoro djece. Novina u tavankutskoj školi jest uvođenje bilingvalne nastave koja će se održavati na hrvatskome i engleskom jeziku, a pohađaće je tri dječaka - Luka Vuković, Martin Vuković i Fabijan Dulić u društvu učiteljice Marice Skenderović.
Dobrodošlicu prvašićima u tavankutskoj školi priredili su učenici četvrtih razreda, dok je sve pozdravila i ravnateljica Stanislava Stantić Prćić. 
 
 
I.D. / D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika