Intervju Intervju

Djelotvorna kršćanska ljubav

Caritasova mreža u Srbiji aktivno se uključila u akcije prikupljanja i pružanja pomoći stradalima i ugroženima u katastrofalnim poplavama. Ono što je karakteristika Caritasove pomoći, jest osobno odnošenje paketa u obitelji, susret s čovjekom koji treba ne samo materijalnu pomoć nego i ljudsku blizinu i razumijevanje. No, to je samo dio aktivnosti Caritasa u Srbiji.
 
 
 
HR: Koliko dugo Caritas djeluje u Srbiji i u kojim područjima provodi aktivnosti na teritoriju ove države?
   
Caritas je svoju djelatnost na ovim prostorima počeo  nešto prije 1990. godine, a u svom organiziranom obliku u Srbiji djeluje više od 20-ak godina. To znači da je djelovao i prije, jer je to suština bića Crkve, ali je svoju organiziranu formu,  jer Caritas je organizirana kršćanska ljubav, dobio poslije pada komunističke vlasti. Kao što nam je poznato, ta vlast nije dozvoljavala da  Crkva ima svoje socijalne caritativne aktivnosti, jer su vjeru ograničili na privatnu, a ne socijalnu dimenziju. Nažalost, u  vrijeme raspada bivše Jugoslavije  došlo je do teške gospodarske situacije, koja je također potaknula Crkvu da pripomogne stradalom stanovništvu, kako zbog ratova tako i zbog embarga koji je uslijedio. Što se tiče aktivnosti, one se mogu podijeliti u dvije velike skupine. To su urgentne  i razvojne aktivnosti Caritasa.
Pod urgentnim se podrazumijeva velika humanitarna pomoć koju je Caritas podijelio u godinama embarga i ratova na tlu bivše Jugoslavije, a to je oko 700 velikih tegljača humanitarne pomoći, ogrjevnog drveta, peći i ostalog u vrijednosti od oko 22 milijuna njemačkih maraka.
Tu su bile i velike pomoći oko poplava u Banatu, klizišta na teritoriju Srbije, ali i Caritasove akcije sakupljanja pomoći za velike tragedije u svijetu, poput tsunamija u Indijskom oceanu, zemljotresa u Italiji, nesreća u Japanu i Filipinima, pomoć za izgorjeli manastir Hilandar, velika pomoć za  izgradnju premještene prizrenske pravoslavne bogoslovije u Nišu, pomoć eparhiji šabačko-valjevskoj.
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika