Aktualno Aktualno

Raspisani izbori za nacionalna vijeća

Potpredsjednica Vlade i ministrica državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički raspisala je u utorak izbore za nacionalna vijeća nacionalnih manjina, koji će biti održani 26. listopada. Pripadnici 17 nacionalnih manjina koji žive u Srbiji birat će svoja vijeća neposrednim putem, a Crnogorci, Hrvati, Makedonci i Poljaci će vijeća birati putem elektorske skupštine. Na izbore neće izaći ruska i turska manjina, a Goranci su se ranije izjasnili da se ne smatraju nacionalnom manjinom te neće birati nacionalno vijeće, prenosi Tanjug.
Nacionalna vijeća nacionalnih manjina su, kazala je Udovički, ustavna kategorija preko kojih nacionalne manjine mogu realizirati svoje ustavno pravo na kulturnu samoupravu, a to se odnosi na kulturu, informiranje, uporabu jezika i obrazovanje. Navodeći da su nacionalna vijeća, njihov izbor i djelokruzi uređeni Zakonom o nacionalnim vijećima, ona je podsjetila kako je Ustavni sud koncem prošle godine odredio da taj zakon ima nekih neustavnih aspekata, te da su oni odmah stavljeni van snage. »Taj ćemo zakon morati staviti na stol. Planiramo  to raditi kada izbori prođu i formiraju se i konstituiraju nova vijeća, kako bismo s njima vidjeli koji je najbolji način pristupiti rješavanju otvorenih pitanja«, rekla je Udovički.
Najvažnijim smatra da će izbori 26. listopada biti održani na, kako je rekla, mnogo uređeniji način jer ih provodi Republičko izborno povjerenstvo, koje je za to najkompetetnije.
 
 
 
Poseban birački popis privremeno je zatvoren u subotu u ponoć, kada se na temelju broja upisanih odlučivalo hoće li manjine birati svoja vijeća na neposrednim izborima ili putem elektorske skupštine.
Nakon raspisvanja izbora za nacionalna vijeća nacionalnih manjina, posebni birački popisi ponovno će biti otvoreni za upisivanje za one koji to nisu učinili, a bit će zaključeni 72 sata uoči održavanja izbora.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika