Aktualno Aktualno

Upoznavanje s položajem Hrvata u Srbiji

U povodu predstojećih izbora za nacionalna vijeća nacionalnih manjina, predstavnici  Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu obilaze manjinska nacionalna vijeća, te su tako u srijedu, 13. kolovoza, boravili u posjetu Hrvatskom nacionalnom vijeću u Subotici. Izaslanstvo Veleposlanstva činili su Kevin Furey iz odjela za ljudska prava te Tucker Jones iz odjela za politiku, a domaćini su im bili predsjednik HNV-a dr. sc. Slaven Bačić i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić. 
Osim o spomenutim izborima, na sastanku je bilo riječi i o položaju Hrvata u Republici Srbiji te problemima u ostvarivanju njihovih Ustavom i zakonima zajamčenih prava.  
 
 
Predsjednik HNV-a Slaven Bačić je u izjavi za medije kao glavni problem glede predstojećih izbora za nacionalna vijeća naveo uključivanje velikih stranaka sa svojim stranačkim infrastrukturama u ove izbore. »One to čine ne pod imenom stranke, već u formi grupe građana. Smatramo da je to opasnost za autonomiju neke manjinske samouprave. Mi samo možemo zamisliti što bi se desilo kada bi u Hrvatskoj Milanovićev SDP pokušao osvojiti Srpsko narodno vijeće ili kada bi stranka Viktora Orbana pokušala osvojiti Srpsku državnu samoupravu u Mađarskoj«, rekao je on.
Slaven Bačić je dodao i kako ovakvi susreti, osim upoznavanja sa stanjem, mogu pomoći da se određeni problemi dodatno aktualiziraju. »Pretpostavljam da će predstavnici Veleposlanstva ono što smatraju relevantnim na terenu prenijeti i ovdašnjim vlastima«, kazao je Bačić. 
Kevin Furey iz Veleposlanstva SAD-a izjavio je kako je ovo, među ostalim, prilika da nauče nešto više o funkcioniranju nacionalnih vijeća nacionalnih manjina i da iskustva iz tog područja eventualno primijene u SAD-u. 
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika