Kultura Kultura

Pjesme sačuvane od zaborava

Dvije godine poslije svog prvog nosača zvuka Alaj piva Šokica, pjevačka skupina Kraljice Bodroga KUD-a Hrvata Bodrog iz Monoštora izdala je, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, i drugi CD – Faljen Isus, Divice. Na CD-u se nalaze pjesme posvjećene Blaženoj Djevici Mariji, takozvane marijanske pjesme.
Zastupljeno je 15 pjesama, a uz CD dani su i njihovi tekstovi, podaci o tome kojom se prigodom koja pjesma pjeva i podaci  iz kog razdoblja datiraju pjesme. Kako je u pratećem tekstu napisala etnomuzikologinja Tamara Štricki, marijansko pučko pivanje, kako ga nazivaju u  Monoštoru, zasniva se na  temama posvećenim Blaženoj Djevici Mariji. 
 
 
»One govore o radosnim i žalosnim trenucima iz Marijina života, kao i o pojedinim njenim djelima, koja su bila povod stvaranja tekstova i pjesama u njenu čast. S obzirom na to da se pjesme koje pripadaju ovom nosaču zvuka  ne nalaze u svakodnevnom repertoaru, već se pjevaju samo u određenim prigodama, marijansko pjevanje nije lako održati u sjećanjima i  izvoditi usklađeno, kao što je to situacija sa svetovnim repertoarom Šokica. Stoga je od iznimnog značenja što su se melodije počimlja i njihove pratnje rožalja uspješno sačuvale do današnjih dana u marijanskim pjesmama predstavljenim na  ovom nosaču zvuka. Ostvarenje Faljen Isus, Divice predstavlja jedan od prvih nosača zvuka koji sačinjavaju marijanske pjesme u kulturnom prostoru Hrvata u Vojvodini. Zanimljivo je promatrati pjesme, koja imaju duhovni karakter i posvećene su biblijskim temama, a izvode se pučki, onako kako to čine Kraljice Bodroga na šokački način«, napisala je Tamara Štricki.
 
Z. Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika