Kultura Kultura

Svjetski kongres slame u Tavankutu

Jedna od brojnih akcija i manifestacija HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta je i Svjetski kongres slame, koji se održava od 9. do 14. srpnja, kaže projekt menadžer HKPD-a Dubravko Bilinović.
»Svjetski kongres slame, koji se ove godine održava u Tavankutu u suradnji s američkim muzejom slame, održat će se od 9. do 14. srpnja. Sudionici mogu biti ne samo iz inozemstva, već i iz Republike Srbije, premda ih najviše ima iz inozemstva, poglavito iz Nizozemske, zatim, nekoliko iz Kanade, SAD–a, Ukrajine, Bjelorusije i Mađarske. Smještajni kapaciteti Tavankuta su skromni, možemo ih nazvati hostelskim. Postoji više varijanti, jedna je galerijski prostor iznad Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, zatim u okviru škole u učionicama, kao i smještajni kapacitet škole sličan onom u Galeriji i na Etno salašu Balažević«.
 
Sudionici na kongresu slame ne moraju biti upoznati s tehnikama rada sa slamom, a također ne postoji niti dobna granica za sudionike kojih, osim iz inozemstva, ima i iz Subotice te vojvođanske regije, kaže Dubravko Bilinović.
»Predviđeno je da svi sudionici budu prisutni na svim prezentacijama i radionicama koje budu organizirane u okviru Svjetskog kongresa slame. Svi do sada prijavljeni sudionici iz inozemstva su se prijavili i da održe radionicu ili neku vrstu prezentacije, tako da ćemo imati prilike vidjeti kakve su te tehnike obrade slame u različitim krajevima i državama. Predviđeno je i da naše slamarke, koje imaju tu čast biti sasvim sigurno autentične u odnosu na ostale, pokažu kako se rade slike od slame. Takve slike, kako su potvrdili internacionalni sudionici na kongresu, još nitko do sada nije radio«.
Svjetski kongres slame u Tavankutu prvi se put organizira u Srbiji, iako je već prijašnjih godina održavan, među ostalim, i u Mađarskoj.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika