Intervju Intervju

Šminkamo mrtvaca godinama

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić uzburkao je javnost rekavši kako nam slijedi propast poduzetništva, jer na adrese tisuća paušalnih poreznih obveznika stižu nova porezna rješenja s porezom uvećanim u rasponu od 50 do 150 posto. U ovoj političkoj atmosferi, u kojoj se čekaju nove Vladine mjere, ovo je najjasniji izričaj kako je jako upitan put kojim se kreće naše društvo. Unija poslodavaca Srbije upozorila je Vladu Srbije i najširu javnost kako će takva politika povećanja opterećenja gospodarstva prisiliti tisuće malih gospodarstvenika da zatvore svoje tvrtke i obrte i nastave raditi u sivoj ekonomiji. UPS otvoreno pita vlast vraćaju li se devedesete, kada se većina gospodarstva prebacila u sive kanale i kada smo djeci koja završe škole, kao dobri roditelji, morali savjetovati da bježe iz zemlje. Dok se najavljuje nova ekonomska politika i pomoć privatnom sektoru, porezne uprave udvostručuju paušalne poreze, a porez na imovinu je prije nekoliko mjeseci podignut. Među 117 različitih asocijacija koje okupljaju gospodarstvenike UPS je čini se najjača, ima oko 2.300 izravnih članova, te domaće i strane investitore. 
 
 
HR: Najčešće na medijima slušamo sociologe i predstavnike sindikata. A, najčešće poslodavci imaju sasvim drugačije mišljenje od njih. Kakav je vaš stav povodom novog Zakona o radu?
 
Mi nažalost imamo problem što u Srbiji ima puno teoretičara, koji umjesto toga što mnogo teoretiziraju, bilo bi bolje da su pokušali upustiti se u poduzetništvo, da su utemeljili tvrtku, da su pokušali nekog zaposliti, pa da vide je li to lako ili nije. Vidjeli bi, bi li oni u ovakvim uvjetima koje mi imamo u Srbiji postizali rezultate. Nažalost, to je sve posljedica socijalizma u kome se mnogo više pričalo nego što je bilo rezultata. Mi sada moramo ući u jedan novi sustav. Tranzicija prije svega znači prelazak iz sustava neodgovornosti i neefikasnosti, u odgovornost gdje morate imati rezultat. Na žalost, većina ljudi u Srbiji to još ne razumije, a upravo zato i tražimo promjene Zakona o radu. To nisu jedine promjene, postoji čitav niz sustavnih zakona koje bismo u Srbiji morali promijeniti kako bi uvjeti za poslovanje bili slični nekim razvijenim zemljama Europske unije.
 
Nikola Perušić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika