Tema Tema

Kvalitativni pomak u produkciji

U organizaciji Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje, i ove su godine na novosadskom »Salonu knjiga« predstavljene i knjige i druge publikacije hrvatskih nakladnika iz Vojvodine. Ova višednevna sajamska manifestacija bila je prigoda da se na štandu spomenuta Tajništva, ali i putem posebnih promocija, šira javnost upozna s različitim segmentima praksi vojvođanskih Hrvata vezanih uz knjigu.
 
 
Četiri nova naslova
Tako su u nedjelju 2. ožujka na središnjoj sajamskoj pozornici predstavljene knjige i periodične publikacije Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ« iz Subotice, objavljenje u 2013. godini. 
V. d. urednika nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ« Zvonko Sarić u kratkim je crtama predstavio četiri nova naslova u nakladi ove ustanove: knjige poezije »Životopis jedne sjene« Vojislava Sekelja, »(intimna) Kronika srca« Željke Zelić i »Boca bez poruke« Ante Vukova, te knjigu kratkih priča »Mrvljenje mrve neba« Mirka Kopunovića. 
On je također podsjetio i kako je u nakladi NIU »Hrvatska riječ« od 2005. godine objavljeno više od 50 naslova različitih književnih rodova.
»Knjige koje smo objavili napisane su na standardnom, književnom hrvatskom jeziku. Također je važno naglasiti kako ova djela karakterizira prije svega njihova književna kvaliteta. Tu je suvremeni senzibilitet, u pitanju su otkrivanja novih svjetova duhovnosti, stanja duha autora, iskazanih u susretima riječi. Ali, ova djela su istodobno i zrcala vremena u kojem živimo«, kazao je Sarić.
O svojem pjesničkom prvijencu »(intimna) Kronika srca« govorila je Željka Zelić, ujedno pročitavši i nekoliko pjesama iz ove knjige.
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika