Aktualno Aktualno

Sjednica Mješovitog odbora krajem ožujka

Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević boravila je prošloga tjedna službeno u Beogradu. Ona se, ujedno i u svojstvu predsjednice hrvatskog dijela međuvladinog Mješovitog odbora Srbije i Hrvatske za nacionalne manjine, u petak, 31. siječnja sastala s ravnateljicom Ureda za ljudska i manjinska prava i predsjednicom srpskog dijela spomenutog Odbora Suzanom Paunović, objavljeno je na služenoj internetskoj stranici navedenog Ureda.
 
 
Prvi sastanak kopredsjednica održan je u lipnju 2013. godine i na njemu je dogovoreno da dvije strane pojačaju napore i poduzmu mjere da se do iduće sjednice Odbora postignu konkretni rezultati u realizaciji preporuka datih dvjema državama u cilju unapređenja položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji. Na prošlotjednom susretu kopredsjednica dogovoreno je da se sljedeća sjednica međuvladinog odbora održi krajem ožujka ove godine u Hrvatskoj, a da se do sjednice intenziviraju kontakti dviju strana na pripremi zapisnika u kome će se sagledati što je učinjeno i što još treba uraditi u cilju daljnjeg unapređenja položaja dviju manjina.
Istoga dana popodne, predstojnica Daria Krstičević i veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Markotić sa suradnicima sastali su se u Veleposlanstvu RH u Beogradu s predstavnicima udruga hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Dio predstavnika hrvatskih institucija i udruga koji je bio također pozvan na ovaj sastanak – uglavnom iz Subotice i Sombora – nije uspio stići do Beograda zbog prometnih zastoja uvjetovanih snježnim neprilikama. 
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika