Kultura Kultura

Na ponos bunjevačkom rodu i hrvatskom narodu

Ljepota pokladnih običaja i nakon 135 godina od prvog Velikog prela okupila je brojne ljubitelje tradicije. Veliko prelo 2014. održano je 1. veljače u dvorani Tehničke škole »Ivan Sarić« u Subotici. Organizacijskom odboru Velikog prela 2014. iz HKC-a »Bunjevačko kolo« ove godine pridružila se i subotička župa sv. Roka.
Veliko prelo se, kao javna manifestacija, prvi put održalo u okviru Pučke kasine, nedugo nakon njenog osnutka na Marin, 2. veljače 1879. godine, u ondašnjem hotelu »Pešta«. Za tu prigodu napisana je prva preljska pjesma »Kolo igra, tamburica svira«, koju je spjevao Nikola Kujundžić, a uglazbio Stipan Mukić. Ove godine otpjevala ju je Antonija Piuković uz pratnju dva ansambla »Hajo« i »Ravnica«, koji su cijelu večer zabavljali oko 400 gostiju.
 
 
Prela su se prvobitno održavala i razvijala u okrilju obitelji i to na više različitih načina. Od 1879. godine pa sve do početka Prvog svjetskog rata prelo se održavalo svake godine. Stjecajem povijesnih i društvenih prilika nit tradicije kidala se nekoliko puta, te je 1990. godine, u novim uvjetima, tradicija ponovno obnovljena. Kako bi se nazočni prisjetili tradicije i upotpunili ugođaj, etno sobu ili, kako je mnogi zovu, »živu sliku« pripremio je i obogatio detaljima iz osobne kolekcije Grgo Piuković.  
Mladi folkloraši HKC-a »Bunjevačko kolo« odigrali su stare bunjevačke igre u pratnji ansambla HKC-a i potakli i druge na ples, kojeg na ovogodišnjem prelu nije nedostajalo.  
Istu večer proglašena je i najbolja preljska pjesma pisana namjenski za ovogodišnje Veliko prelo. Na natječaj je poslano 12 pjesama, a po mišljenju žirija III. nagradu dobila je pjesma pod nazivom »Želja preljske noći« autorice Željke Zelić. Drugo mjesto pripalo je s. Blaženki Rudić s pjesmom »Od Marina do Marina«, dok je za najbolju preljsku pjesmu proglašena pjesma Tomislava Žigmanova »Žamor prela život zimi goni«. 
 
H.R.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika