Tema Tema

Čega smo se spremni odreći?

Svjetska recesija traje već nekoliko godina uzimajući svoj danak i u našim životima. Nova 2014. godina tek je započela, ali kako trenutačno stvari stoje niti ona još uvijek ne nudi neki veći boljitak na polju poboljšanja životnog standarda najšireg građanstva na ovim našim prostorima. Lista 'luksuza' sve je brojnija s prekriženim stavkama koje su do prije izvjesnog vremena bile posve normalne i s mjesečnim prihodima dostupne, a stezanje remena postala je svakodnevna rutina.
 
 
Doček Nove godine, zimovanje, redovito obnavljanje garderobe ili izlasci na ručkove ili večere u restorane nisu predstavljali problem pripadnicima tzv. srednje klase, ali danas se mnogi samo sjećaju tog vremena. I vremena kada su bili dobrostojeća srednja klasa.
Današnjica, na početku još jedne godine, nudi posve drugačiji scenarij. Umjesto razmišljanja o luksuzu, prije svega se mora voditi računa o goloj egzistenciji, koja je opet uvjetovana određenim restrikcijama i brojnim načinima uštede. Zima je praktično tek započela i grijanje je golema stavka u svakom kućnom proračunu, pa se svi trude pronaći najpristupačniji i najekonomičniji način zagrijavanja svojih domaćinstava. Hladni mjeseci vrlo su škrti i po pitanju bogatije (i jeftinije) ponude na tržnicama i u trgovinama, pa se određeni rezovi rade i prilikom punjenja potrošačke košarice. Što se tiče odijevanja, i tu se može solidno uštedjeti jer se nose starije jakne i kaputi koji mogu izdržati još koju zimu, a obuća se može popraviti kod postolara.
Vrijeme božićnih blagdana i Nova godina su iza nas, pa se neki veći izdaci ne trebaju očekivati sve do Uskrsa. Život teče dalje, ustaljenom rutinom nametnute skromnosti na brojnim poljima.
Kako na sve ove stvari naše svakodnevice gledaju i drugi žitelji naše pokrajine, pokušali smo doznati u prigodnoj anketi s temom: Čega ste se prvo odrekli, a što je ono posljednje čega biste se odrekli?   
 
D.P., Z.V, I.D., S.D, I.A
 
Opširnije u tiskom izdanju
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika