Intervju Intervju

Ne bojmo se promjena i ne bojmo se istine

Vjerskog analitičara, književnika, prevoditelja i publicista Mirka Đorđevića smatraju jednim od najboljih poznavatelja crkvenih prilika u Srbiji. Autor je nekoliko knjiga, objavio je brojne tekstove u mnogim časopisima i internetskim portalima, u kojima se kritički suprotstavlja religijskim i nacionalnim ideologijama. Njegovi su radovi socijalno-religijske problematike prevedeni na nekoliko jezika.
 
 
 
 
 
HR: Magazin »Time« proglasio je papu Franju osobom 2013. godine, ističući kako je on prvi neeuropski papa u 1.200 godina, spreman na transformaciju Crkve koja se ne mijenja stoljećima.
 
Ta vijest za mene nije bila iznenađenje, ja sam je i očekivao. Ima razloga za to, a oni su po mom mišljenju sljedeći – sadašnji rimski prvosvećenik papa Franjo oglasio se, već stupanjem na prijestolje sv. Petra, nečim što je neke zbunilo, a nekima djelovalo čak i neobično, oglasio se novim jezikom jasnim, i najavio ono što se u kršćanstvu očekuje još od vremena Drugog vatikanskog koncila, velike promjene u strukturi te vijekovne institucije kakva je Katolička crkva sa sjedištem u Rimu. To je čuveni aggiornamento, odnosno otvaranje Crkve za svijet siromašnih, poniženih i uvrijeđenih. On je, slobodno se može reći, prvi papa, ako ne po tome što je izašao iz vatikanskih zidina na ulicu, prvi papa koji je bukvalno sišao među obične ljude i ponudio im istine vjere onako kako on to vidi, koje odgovaraju duhu vremena i senzibilitetu ljudi u ovoj našoj sigurno umornoj, potrošačkoj civilizaciji. To po mom mišljenju znači da je papa Franjo spreman, i mnogi znaci to potvrđuju, reformirati Crkvu i njene strukture i čak tražiti novi oblik papainstva koji bi odgovarao ovome vremenu. I u tome je veličina njegova. To nije slučajno, jer on dolazi iz Latinske Amerike, s bogatim iskustvom jednog svijeta siromašnih i povrijeđenih, iz prostora u kojem se začinjala čuvena teologija oslobođenja, jer oslobođenje i spasenje nisu u istoj ravni, ali imaju i moraju imati isti smisao. U tome je dobar znak i to su, po mom uvjerenju, razlozi koji su naveli ugledni magazin da ga proglasi osobom godine, ja bih čak rekao i osobom desetljeća.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
Slavica Mamužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika