Aktualno Aktualno

Rebalansiran proračun Vijeća

Financijski plan i program rada NIU »Hrvatska riječ« za 2014. godinu i rebalans financijskog plana Hrvatskog nacionalnog vijeća za 2013. godinu, bile su glavne točke 63. redovite sjednice HNV-a održane u petak, 13. prosinca. 
Podnoseći plan za sljedeću godinu, direktor NIU »Hrvatska riječ« Ivan Karan kazao je da je sačinjen vrlo restriktivan plan u poređenju s prošlogodišnjim, ali je i obavijestio nazočne vijećnike da su već u travnju moguće izmjene ovog plana, budući da su u međuvremenu usvojene promjene Zakona o proračunskom sustavu Republike Srbije. Karan je kazao da su izmjenama zakona, osim nemogućnosti novog zapošljavanja, sve novinske ustanove, kao i ustanove kulture, obrazovanja, zdravstva, dovedene u vrlo nepovoljnu situaciju jer je dopušteno angažiranje vanjskih suradnika samo deset posto od ukupnog broja zaposlenih. On je ukazao da zbog disperziranosti hrvatske manjinske zajednice po teritoriju cijele Vojvodine, unatoč tome što želi pokrivati sva dešavanja, »Hrvatska riječ« to neće moći postići jer neće moći angažirati dopisnike, od kojih mnogi pišu za list od prvog broja. Karan je obavijestio vijećnike da je kao direktor »Hrvatske riječi« uputio dopis Ministarstvu financija Republike Srbije s molbom za izuzeće kada je riječ o primjeni ovog zakona, uz objašnjenje da će, osim s dopisnicima, biti upitno sklapanje autorskih ugovora s piscima knjiga, koje ustanova izdaje a za koje sredstva svake godine osigurava Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje.
 
 
Ukoliko Ministarstvo odbije molbu za izuzeće, Karan je HNV-u kao moguće rješenje predložio osnivanje nevladine udruge koja bi se bavila produciranjem kulturnih i medijskih sadržaja, a čiji bi osnivači bili HNV, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«, putem koje bi se plaćali autori. 
 
S.M.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika