Intervju Intervju

Podrška volonterima u humanitarnim aktivnostima

 
Uoči Dana Caritasa, koji se obilježava 8. prosinca, u Subotici je 16. studenoga održan jednodnevni susret volontera župskih skupina Caritasa Subotičke biskupije, kojem je prisustvovalo oko 110 volontera iznoseći svoja iskustva u humanitarnom radu, kao i gosti iz Zrenjaninske i Srijemske biskupije, i Grkokatoličkog egzarhata. U obraćanju članovima skupina Caritasa na susretu su msgr. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, i biskup dr. János Pénzes istaknuli veliki značaj i potrebu humanitarnog i volonterskog rada, čineći tako ovaj svijet boljim mjestom za život. Organizirajući susret kao priliku za razmjenu primjera dobre prakse organiziranog rada Caritasa, te aktualnim obilascima župa na teritoriju Subotičke biskupije, »Caritas Subotica« nastoji podržati i proširiti grupe volontera koje se pri župama bave različitim oblicima humanitarnog rada, pomažući ljudima u materijalnim, zdravstvenim i drugim nevoljama.
S predsjednikom humanitarne organizacije »Caritas Subotica« vlč. Istvánom Dobaijem razgovaramo o ovom i drugim oblicima djelatnosti.
 
 
 
HR: U kojim oblastima rada i života su aktivnosti ove značajne humanitarne organizacije?
Caritas Subotičke biskupije je humanitarno-socijalno crkveno pravno tijelo Subotičke biskupije (ako se ograničimo na »Caritas Subotica«, onda je humanitarno-socijalna udruga građana). Uloga je te organizacije neposredno izvršavanje humanitarno-socijalne djelatnosti, osvješćivanje o važnosti karitativne, humanitarne i socijalne djelatnosti, ukazivanje na otvorene socijalne probleme u društvu, poboljšanje društveno-ekonomske i socijalne situacije marginaliziranih skupina pružanjem usluga, informiranjem, zastupanjem i savjetovanjem o njihovim pravima, izgrađivanje mreže volontera na svim župama u biskupiji, i reagiranje na urgentne situacije u regiji, u državi i u svijetu. Najznačajnija djelatnost Caritasa je pružanje usluga kućne njege i pomoći u kući u Subotici, Senti, Malom Iđošu, Kanjiži i Novom Sadu, vođenje Caritas kluba u Subotici, dnevnog centra za stare u Novom Sadu, Montessori dnevnog centra za djecu u Novom Sadu, dnevnog centra za hendikepirane u Bečeju, rad na prevenciji ovisnosti, skupljanje i dijeljenje odjeće, obuće i hrane, sudjelovanje u organiziranju dopunske nastave za siromašne učenike i animiranje župskih skupina Caritasa. 
 
Katarina Korponaić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika