Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Regionalno okupljanje najkvalitetnijih

U organizaciji Saveza tamburaških orkestara Vojvodine i Kulturnog centra u Rumi, u velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi održan je u subotu i nedjelju 9 i 10. studenoga Prvi međunarodni festival velikih tamburaških sastava. 
Ovogodišnji festival predstavlja nastavak nekadašnjeg Festivala muzičkih društava Vojvodine, koji se od 1964. godine održava u Rumi, a iz koga se prije 24 godine izdvojio Festival tamburaških orkestara Srbije. 
 
 
 
Festival se održava pod pokroviteljstvom Općine Ruma, a uz potporu Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje, a ove godine svečano ga je otvorio predsjednik stručnog žirija festivala prof. Slobodan Atanacković iz Beograda. Profesor Atanacković je u uvodnoj riječi istaknuo kako rumski festival dugi niz godina predstavlja mjesto okupljanja najboljih i najkvalitetnijih tamburaških orkestara prije svega iz Vojvodine, ali na kome su posljednjih godina nerijetko sudjelovali i tamburaški sastavi iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, te da njegov od ove godine međunarodni karakter predstavlja iskorak u pravcu njegova razvoja. »Sredine iz kojih dolaze tamburaški orkestri na rumski festival su one u kojima je tamburaška glazba neizostavni i duboko ukorijenjeni dio njihove kulture i tradicije, te samim tim i festival predstavlja način promicanja tamburaške glazbe i tamburaškog pokreta ne samo u Vojvodini i Srbiji nego u cijeloj regiji«, istaknuo je Atanacković.
Kako je ovogodišnji festival bio natjecateljskog karaktera, na njemu je određen i stručni žiri koji je odlučivao o dodjeli brončanih, srebrnih i zlatnih plaketa, a kome su osim već spomenutog profesora Slobodana Atanackovića iz Beograda, kao predsjednika, bili i Dragoslav Krsmanović, profesor glazbe iz Šida i Franjo Batorek, glazbeni pedagog iz Osijeka.
 
Nikola Jurca
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika