Intervju Intervju

U Srbiji posluje oko 200 hrvatskih tvrtki

Za deset godina robna je razmjena Hrvatske i Srbije višestruko povećana, a hrvatsko je gospodarstvo u Srbiju uložilo više od 600 milijuna eura. Svoj doprinos toj gospodarskoj suradnji dalo je i Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Srbiji na čijem je čelu od otvaranja predstavništva Goran Masnec.  
 
 
 
 
HR: Koliki je značaj i kakva je uloga Hrvatske gospodarske komore Beograd u kreiranju poslovne suradnje Hrvatske i Srbije?
 
S ciljem promocije interesa hrvatskog gospodarstva u inozemstvu, na prijedlog Nadana Vidoševića, predsjednika HGK, 2002. godine otvoreno je Predstavništvo HGK u Srbiji. Ideja o osnivanju Predstavništva uslijedila je nakon uspješnog bilateralnog susreta predstavnika 320 hrvatskih i više od 450 srpskih tvrtki u Beogradu 2000. Godine, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tadašnje Privredne komore Jugoslavije.
Zadatak Predstavništva je hrvatskim tvrtkama olakšati pristup i konkurentnost na tržištu Srbije, pružanjem pravodobnih i kvalitetnih informacija, pronalaženjem potencijalnih partnera i njihovim međusobnim povezivanjem. Također se aktivno uključuje u organizaciju susreta na razini središnjih komora ili županijskih komora iz Hrvatske s regionalnim gospodarskim komorama iz Srbije, predlaže nastup hrvatskih gospodarstvenika na pojedinim sajmovima u Republici Srbiji i svakodnevno odgovara na brojne upite koji stižu od hrvatskih i srpskih gospodarstvenika sve s ciljem unapređenja gospodarskih odnose Hrvatske i Srbije. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika