Tema Tema

Očekuje se rekordan broj turista iz Srbije

U središnjem dijelu  najposjećenije  hale  ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu  posjetitelji su skoro izravno mogli  »omirisati« Jadran  ili »kročiti« u Opatiju, Zadar, Dubrovnik, na Lošinj, Krk ili Plitvice... Naime, na 220 četvornih metara izložbenog prostora Hrvatske turističke zajednice posvuda su po improviziranim zidovima bili  jumbo plakati – slike plavog Jadrana,  četinara, plaža, otoka, starih gradova... 

Hrvatska je, podsjetimo,  ove godine bila zemlja-partner  te  prestižne  33. po redu turističke manifestacije (s 900 izlagača iz 43 države) i  to se vidjelo po mnogo čemu. Za veliki interes za ljetovanje na  hrvatskoj obali  ključne riječi su, kako tvrde  predstavnici HTZ-a, nostalgija i emocije. Ipak,  na  štandu   »hrvatskog prostora«  na sajmu  bilo je i mnogo mladih koji,  zbog sjećanja starijih ili radoznalosti,  žele otkriti nova mjesta za dobar  provod o kojima su godinama slušali. Privukli su ih, vjerojatno, i marketinški slogani »Hrvatska, tako lepa, a tako blizu« i »Kad srce kaže leto, kaže Jadran«.

Redovite zračne linije

Stjepan Felber,  stručni suradnik za promidžbu i odnose s javnošću te voditelj  na štandu HTZ-a, veli kako  mnogi mladi iz Srbije traže omiljeno odredište  »po svojoj mjeri«, a u tome je sve manje ranijih predrasuda ili straha.

»Na nama je svima omogućiti ugodan boravak«, ističe Felber i dodaje kako su gosti iz Srbije dobrodošli i poželjni, pokraj ostalog, i zato što nisu škrti, tj. vole trošiti na provod, pa dok ima – ima... A cijene su, dodaje, prilagođene svačijem džepu, od kampova preko privatnog smještaja pa do hotela s pet zvjezdica kojih je u Hrvatskoj sve više. Prema riječima našeg sugovornika,  na rang listi najtraženijih destinacija u Hrvatkoj i dalje je Istra, zatim Kvarner s otocima, slijedi Dubrovnik, ali se povećava  i interes za malo šire splitsko područje, poput Makarske.

Inače, do Dubrovnika će se iz Srbije uskoro lakše stizati jer je upravo na sajmu potpisan ugovor o redovitim  povratnim letovima JAT-a i  Croatia airlinesa  iz Beograda do tog čudesnog grada – ponedjeljkom i srijedom, svakog tjedna.

Ako  na Jadran dođe svaki drugi ili treći posjetitelj sajma koji je uzeo  brošure,  na hrvatsko more  bi u sljedećoj ljetnoj sezoni mogao stići rekordan broj gostiju iz Srbije u posljednih deset godina, slažu se turistički djelatnici iz Hrvatske.  Status zemlje-partnera  pridonio je i medijskoj popularnosti,  pa se tako prošlog tjedna na mnogim srbijanskim TV postajama o Hrvatskoj  govorilio kao favoritu za privlačenje novih gostiju. 

Najljepše mjesto za »medeni mjesec«

Vesnu Dimitrijevići Ivanu Petrović  zatekli smo pri pomnom proučavanju (novih) ponuda  za ljetovanje od Dubrovnika do Istre. »Mi vam nismo  tipične niti nove turistice na hrvatskom primorju«, kaže Ivana. »Već smo puno toga obišle i idemo opet jer je provod super«, dodaje Vesna koja je došla na sajam kako bi pronašla najljepše mjesto za sestrin »medeni mjesec«. Čedomir Strugar  sjeća se kako je prokrstario hrvatskom obalom, a zadnji put je bio 1991.  Najdraži su mu Dubrovnik i Cavtat, gdje je i radio u predstavništvima JAT-a. »Sada hoću da moje kćeri i unuci vide gdje sam nekoć provodio divne dane«,  govori Čedomir koji je godine  »u međuvremenu« uglavnom proveo u Americi kod mlađe kćerke.

 Koliko će nostalgija biti jak adut jadranskih hotelijera da privuku goste iz Srbije – vidjet će se već za nekoliko mjeseci. A ono što se  sa sigurnošću može reći jest, da  su hrvatski turistički predstavnici  optimisti  i  ozbiljno računaju i na smjenu generacija, jer »djeca se žele izravno uvjeriti što su to i kako doživljavali njihovi roditelji na najljepšem moru na svijetu«. 

B. Oprijan Ilić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika