Kultura Kultura

Pjevači za budućnost

Deveti put zaredom održana je Smotra dječjih pjevača i zborova, koja je i ove godine oduševila sve nazočne. Moto ovoga susreta kao i prijašnjih godina bio je »Tuđe poštivaj, a svojim se diči«. Da se djeca znaju dičiti svojom tradicijom pokazali su 13. rujna u Velikoj vjećnici Gradske kuće u Subotici kada je nastupilo 19 izvođača, a izvedeno je 18 numera.  
Najmlađi sudionici ovogodišnje Smotre bili su četverogodišnjaci Iva Francišković i Pavao Piuković, koji su nastupili kao duet, te otpjevali tradiconalnu dječju pjesmu »Kad se Cigo zaželi«. Oboje dolaze iz vrtića »Marija Petković – Sunčica« i, kako nam je Pavao rekao, oni su prijatelji i svaki dan su zajedno u vrtiću. Iva baš i nije bila raspoložena za razgovor, te nam je Pavao rekao kako ga je mama naučila pjevati ovu pjesmu i da su on i Iva dolazili na probe i vježbali s orkestrom. Nastup im je bio vrlo zapažen, Pavao je preuzeo vodstvo i pjevao kao pravi solist, dok je Iva odlučila pjevati, ali bez mirkofona, što je svakako njihov nastup učinilo dodatno zabavnim. Njima se bar može!
 
 
 
 
Sudionici Smotre
Osim spomenutih najmlađih sudionika nastupili su i oni puno ozbiljniji, učenici osnovnih škola iz Subotice i okolnih mjesta: Đurđina, Tavankuta, Žednika i Lemeša. 
Ove su godine nastupili: Dunja Šimić, Josipa Kujundžić, Dario Bašić Palković, Katarina Piuković, Josipa Stantić, Emil Cvijin, Marija Pandžić, Kristina Crnković, Nevena Orčić, Kristina Kemenj, Luka Skenderović, Josipa Dulić, Mila Kujundžić, Magdalena Temunović, Luka Matatić i Ana Piuković. Sve soliste predstavili su Katarina Vojnić Purčar i David Dujak, koji su vodili cijeli program. 
Kao i dosadašnjih godina, Smotru su otvorile »kraljice«, ovoga puta »Kerske kraljice« iz župe sv. Roka: Ines Bajić, Dajana Brajkov, Ivana Vukov, Martina Čeliković, Dunja Šimić, Nikolina Vidaković, Emina Baka, Hermina Križanović, te Iva i Mila Kujundžić. Čoban je bio Zdenko Ivanković, a »kraljice« je pripremila Bernadica Ivanković. Ove godine obilježavamo 100. godina od rođenje pjesnika i svećenika Alekse Kokića, tim povodom njegove stihove govorile su najbolje recitatorice Hrvatske čitaonice Donna i Claudia Karan. Ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća djecu i posjetitelje pozdravila je članica IO zadužena za obrazovanje Anđela Horvat. S obzirom da Smotra nije natjecateljskog karaktera, svi su pobjednici. 
Dječji tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge »Festival bunjevački pisama« i ove je godine pripremila, kao i pjevače, prof. Mira Temunović, koja je orkestrom i dirigirala. Orkestar čine članovi ove udruge, kao i učenici Muzičke škole u Subotici koji sviraju tamburu. 
 
 
Ž. Vukov
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika