Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Zajedničkim zalaganjem do novog objekta

U Batrovcima, mjestu šidske općine, u subotu, 7. rujna, svečano je otvoren novi filijalni pastoralni centar koji će u narednom periodu biti korišten za potrebe vjernika i djece za učenje vjeronauka. U ovom mjestu živi veliki postotak pripadnika hrvatske nacionalne zajednice, točnije 28,44 posto, i ispunjen je zakonski uvjet za uvođenje u službenu uporabu hrvatskog jezika, tako da će ovaj pastoralni centar i te kako dobro doći u pozitivnom rješavanju te zakonske obaveze. Svečanost je počela uvodnom riječi župnika vlč. Nikice Bošnjakovića, koji se tom prigodom zahvalio svim župljanima koji su svojim radom doprinijeli da se izgradi ovaj objekt, kao i bina koja će se koristiti za kulturne i duhovne manifestacije u ovom mjestu:
»Želim zahvaliti i mještanima Batrovaca pripadnicima pravoslavne vjeroispovjesti koji su sa svojim prijateljima katolicima također dali veliki doprinos u izgradnji ovog objekta. Želimo na ovom mjestu barem jednom godišnje, pred blagdan Križevo, imati jednu duhovnu kulturnu manifestaciju čiji će početak tradicionalnog dešavanja početi danas. Drago mi je što su Batrovčani dobili i obnovljenu crkvu s novom sakristijom, a sve je to znak biskupovog blagoslova i našeg zajedničkog zalaganja«, istakao je vlč Nikica Bošnjaković.
 
 
 
Misno slavlje predvodio je mons. biskup Đuro Gašparović, kojima su najmlađi Batrovčani tom prigodom uručili pjesme dobrodošlice i prigodne darove. Biskup je u svom obraćanju vjernicima i gostima iz drugih župa iz Srijema i Republike Hrvatske iskazao veliku radost zbog otvaranja pastoralnog centra:
»Drago mi je da je u kratkom roku izgrađen jedan ovakav objekt tako koristan za sve nas. Želim da vas Isus Krist potakne zagovorom Blažene Djevice Marije, čiji sutrašnji blagdan rođenja slavimo, da nas ona svojom milošću i snagom Duha Svetoga ojača i ohrabri za naš svakidašnji život. Ja zahvaljujem na vašim molitvama, zagovoru Djevice Marije i pomoći Isusu Kristu, bez čije pomoći ne bismo ovaj objekt sagradili. Zato moramo moliti i tražiti zagovor Djevice Marije, da nam ona pomogne da budemo vjerni Crkvi i Isusu Kristu«, istaknuo je biskup Đuro Gašparević.
 
 
S. Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika