Aktualno Aktualno

Otvoreno pismo dr. sc. Slavena Bačića

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slaven Bačić uputio je prošloga tjedna otvoreno pismo gradonačelniku Subotice Modestu Duliću, predsjednici Skupštine grada Máriji Kern Sólya i vijećnicima, u kojem, zahvaljujući se na pozivu, navodi kako neće nazočiti svečanoj sjednici najvišega gradskoga tijela, koja je održana 1. rujna, u povodu Dana grada Subotice. 
»Razlog za ovo nije što prvi put u svojoj novijoj povijesti naš grad neće dodijeliti najvišu gradsku nagradu (zvanje Počasni  građanin od 1996., prije toga Oktobarska nagrada), jer gradska skupština ima pravo donijeti takvu odluku, već što se ova odluka temelji na grubim neistinama (kaznena osuđivanost jednoga kandidata), protivljenju njegovome nacionalnom opredjeljenju (Bunjevac koji se osjeća Hrvatom) te na elementarnom kršenju skupštinskoga poslovnika (promjena već proglašene odluke, nepoštivanje većine glasova gradskih vijećnika, neutvrđivanje evidencije o nazočnosti vijećnika na sjednici skupštine, korištenje tuđih glasačkih jedinica na sjednici).
 
 
 
Naime, dok mi je posve razumljivo što nacionalnosti kandidata prigovara ratni dobrovoljac u Hrvatskoj ujesen 1991., ne oklijevajući pri tome iznositi neistine, u čemu mu potporu daju i njegovi politički trabanti, među kojima su i oni koji su zavidan broj puta mijenjali nacionalna i politička opredjeljenja i stranke, i dok su mi nedokučivi motivi uskogrudosti, sebičnosti i nesolidarnosti dijela članova najveće manjinske stranke u Subotici i Vojvodini čak i kod simboličkih pitanja poput gradskoga priznanja, dotle kao pravnik ne mogu razumijeti ne samo kako se ekonomisti i fizičari odvažuju držati lekcije o pravu, pravnim kriterijima i poštivanju pravne procedure, a još manje kako se može otvoreno kršiti volja većine glasova vijećnika gradske skupštine i višekratno tolerirati zloupotreba glasačkih jedinica, dok kao bunjevački Hrvat nikako ne mogu razumjeti da na čelu povorke ovogodišnje Dužijance, čiji je inicijator i dopredsjednik organizacijskoga odbora 1968.-72. bio upravo rečeni kandidat, bude i osoba koja nije bila za njegov izbor za zvanje Počasni građanin, i povodom toga višestruko povredila poslovnik o radu Skupštine Grada Subotice.
Kako navedeni postupci pojedinih vijećnika predstavljaju izrugivanje svemu što je naš grad počeo stjecati 1779. godine, čime su osobito povrijeđeni građani hrvatske nacionalnosti, ni kao pripadnik hrvatske zajednice, a niti kao njezin dužnosnik, ne mogu nazočiti svečanoj sjednici skupštine«, stoji u otvorenom pismu predsjednika HNV-a dr. sc. Slavena Bačića. 
 
 
 

Najava događaja

15.06.2024 - Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec« iz Rume

Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume bit će održan u subotu, 15. lipnja, u Velikoj sali Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi, s početkom u 19.30 sati. Ovom prigodom obilježava se i 121. obljetnica djelovanja te hrvatske udruge. Koncert je humanitarnog karaktera.

16.06.2024 - Festival »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XXIX. festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta koji će biti održan u nedjelju, 16. lipnja, u Tavankutu. Program se održava na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević a počinje u 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta, festival će biti održan u mjesnom Domu kulture. Festival se održava u sklopu Tavankutskog kulturnog lita 2024..

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika