Aktualno Aktualno

Otvoreno pismo dr. sc. Slavena Bačića

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slaven Bačić uputio je prošloga tjedna otvoreno pismo gradonačelniku Subotice Modestu Duliću, predsjednici Skupštine grada Máriji Kern Sólya i vijećnicima, u kojem, zahvaljujući se na pozivu, navodi kako neće nazočiti svečanoj sjednici najvišega gradskoga tijela, koja je održana 1. rujna, u povodu Dana grada Subotice. 
»Razlog za ovo nije što prvi put u svojoj novijoj povijesti naš grad neće dodijeliti najvišu gradsku nagradu (zvanje Počasni  građanin od 1996., prije toga Oktobarska nagrada), jer gradska skupština ima pravo donijeti takvu odluku, već što se ova odluka temelji na grubim neistinama (kaznena osuđivanost jednoga kandidata), protivljenju njegovome nacionalnom opredjeljenju (Bunjevac koji se osjeća Hrvatom) te na elementarnom kršenju skupštinskoga poslovnika (promjena već proglašene odluke, nepoštivanje većine glasova gradskih vijećnika, neutvrđivanje evidencije o nazočnosti vijećnika na sjednici skupštine, korištenje tuđih glasačkih jedinica na sjednici).
 
 
 
Naime, dok mi je posve razumljivo što nacionalnosti kandidata prigovara ratni dobrovoljac u Hrvatskoj ujesen 1991., ne oklijevajući pri tome iznositi neistine, u čemu mu potporu daju i njegovi politički trabanti, među kojima su i oni koji su zavidan broj puta mijenjali nacionalna i politička opredjeljenja i stranke, i dok su mi nedokučivi motivi uskogrudosti, sebičnosti i nesolidarnosti dijela članova najveće manjinske stranke u Subotici i Vojvodini čak i kod simboličkih pitanja poput gradskoga priznanja, dotle kao pravnik ne mogu razumijeti ne samo kako se ekonomisti i fizičari odvažuju držati lekcije o pravu, pravnim kriterijima i poštivanju pravne procedure, a još manje kako se može otvoreno kršiti volja većine glasova vijećnika gradske skupštine i višekratno tolerirati zloupotreba glasačkih jedinica, dok kao bunjevački Hrvat nikako ne mogu razumjeti da na čelu povorke ovogodišnje Dužijance, čiji je inicijator i dopredsjednik organizacijskoga odbora 1968.-72. bio upravo rečeni kandidat, bude i osoba koja nije bila za njegov izbor za zvanje Počasni građanin, i povodom toga višestruko povredila poslovnik o radu Skupštine Grada Subotice.
Kako navedeni postupci pojedinih vijećnika predstavljaju izrugivanje svemu što je naš grad počeo stjecati 1779. godine, čime su osobito povrijeđeni građani hrvatske nacionalnosti, ni kao pripadnik hrvatske zajednice, a niti kao njezin dužnosnik, ne mogu nazočiti svečanoj sjednici skupštine«, stoji u otvorenom pismu predsjednika HNV-a dr. sc. Slavena Bačića. 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika