Intervju Intervju

Odnose moramo mijenjati

Lokalni izbori u Republici Hrvatskoj obavljeni su 19 svibnja, a drugi krug 2. lipnja, kada je izabran najveći broj lokalnih dužnosnika. U Osijeku je za gradonačelnika izabran Ivica Vrkić. Rođen je 1947. godine u Moslavačkom Krčedinu kod Donjeg Miholjca, u Osijeku maturirao u glasovitoj gimnaziji koju su završili nobelovci Ružička i Prelog, biskup Strossmayer, znanstvenik svjetskoga glasa Milutin Milanković, kipar Oskar Nemon i dr. U Zagrebu je završio studij filozofije i sociologije, a potom i studij prava u Osijeku. Obnašao je niz dužnosti, posljednju kao predsjednik Uprave Tvornice ulja u Čepinu. 
 
 
 
 
HR: Kako da vas predstavim čitateljima »Hrvatske riječi«, kao najmlađeg sudionika povijesne sjednice u Karađorđevu, kao čovjeka koji je skupa s generalom Kleinom priveo kraju najuspješniju misiju Ujedinjenih naroda, mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, kao ravnatelja mastodonta kakav je Hrvatska radio televizija ili kao direktora i gospodarstvenika koji je spasio mnoga radna mjesta u Belju, Tvornici ulja…?
Mislim da je ovo što ste naveli već dostatno, ali, to govori o činjenici da sam ja već star čovjek, kada je u pitanju toliko funkcija, toliko ingerencija, toliko obveza i zadaća i toliko utakmica u nogama. Naravno, nakupilo se i godina, i ne žalim se, a ovo što ste pobrojali je moja biografija, nešto što je obilježilo moj prolazak kroz život i moj radni put, ali govori o meni koji sam uvijek vodio više računa o javnom dobru nego o osobnom, a ta me činjenica veseli. Ovo sada, pokušaj je da veæ u poodmakloj dobi učinim nešto za moj Osijek, za sve divne ljude s kojima sam odrastao i proživjeo život, jer sve što sam stekao, stekao sam u Osijeku. Ljubav, brak, obitelj, prijatelje. Ali ako to mogu, predstavio bih se kao dobar čovjek, djed koji ima dva unuka i jednu unučicu, dobar suprug i otac, jer to mi je u životu najvažnije u mom konzervativnom i tradicionalnom svjetonazoru. Sve ono što osjećam za svoju obitelj želio bih primijeniti u radu za svoj grad.
 
Slavko Žebić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika