Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Bodrog fest

Festival tradicije, kulture i hrane »Bodrog fest« koji je posjetilo deset tisuća gostiju održan je proteklog vikenda u Bačkom Monoštoru. Organiziranje ove manifestacije ima za cilj promidžbu i očuvanje kulturne baštine – običaja, starih tradicijskih obrta, glazbe, nošnji, gastronomije, te prirodnih bogatstava ovoga sela. Iz godine u godinu sve veći broj posjetitelja i sve bogatiji program svjedoče o kvaliteti i sadržaju jednoga vojvođanskoga sela od tri i pol tisuće stanovnika. Organizatori – Mjesna zajednica Bački Monoštor i seoske udruge Klub sportskih ribolovaca »Šaran« i Udruga za razvoj turizma »Podunav« imali su pune ruke posla, ali uz pomoć partnera iz drugih organizacija trud se itekako isplatio. 
Vatre ispod 104 kotlića.
 
 
 
 
 
 
Prvoga dana festivala, u petak 9. kolovoza, potpalile se se vatre pod 104 kotlića u kojima su kuhari svih uzrasta muškog, a i ženskog spola iz Monoštora, Apatina, Sombora, svih okolnih mjesta i iz Republike Hrvatske kuhali riblji paprikaš. Žiri je imao težak posao, nijanse su odlučivale ali, ipak, najbolji su izabrani: treći je bio Dragomir Đeverlija iz Monoštora, druga Sara Santo, također iz Monoštora,a najbolji je paprikaš skuhao Gojko Grbić iz Apatina, kojemu je uručena nagrada – drveni čamac. Okupljene su te večeri zabavljali tamburaši »Đuvegije« iz Sombora. 
U subotnje jutro namještene su tezge s domaćim proizvodima i ručnim radovima, slikama s motivima Monoštora, vinima, medom, rakijama, proizvodima od trske, rogoza, drvenim klompama, krparama, šokačkim stolnjacima i ponjavama, kolačima... Posebice je gostima toga dana bila interesantna ponuda različitih vrsta paprikaša od divljači, ribljeg paprikaša, perkelta, nudio se pečeni smuđ, som, šaran, štuka, deverika, pljeskavice i kobasice od ribe i divljači, pečenje ispod peke, jaretina, janjetina, odojak na ražnju... 
 
 
Zdenka Mitić
 
Oširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika