Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Lemeška Dužijanca

 
 
 
Ovogodišnji baćo i nana Lemeške Dužijance  Ilija Ezgeta i Mariška Pravdić publici je dočarao par lijepih scena iz prošlosti s motivima žetve i žetvenih radova prigodom subotnje proslave u Lemešu. Nana je bila vrijedna, ispekla je »kruv« od novoga brašna i isplela krunu koju  je predala novom bandašu Mladenu Knezi i novoj bandašici Ivani Racić. Ta je kruna sutradan na misi blagoslovljena. Bandašu i bandašici u pomoći su bili mali bandaši Sebastijan Dujmović i Dragana Benčik. U programu su nastupili folklorni odjel domaćina koreografijom bunjevačkih dječjih »sigama«, plesovima iz Banata, gosti ME »Nemeth Laszlo« – djevojački pjevački zbor »Musica viva« iz Lemeša i članovi HKUD »Vladimir Nazor«. Da večer bude veselija potrudio se tamburaški sastav »Ruže« iz Subotice.
Kruna Lemeške Dužijance bila je nedjeljna svečana misa zahvalnica. U crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije predvođeni bandašima i bandašicama došli su članovi udruge, njihovi gosti i mnogobrojni vjernici zahvaliti Bogu na Njegovoj milosti da su žetvu obavili po lijepom vrijemenu i da je rod bio bogat. Ovo slavlje je predslovio župnik Davor Kovačević iz Berega, s đakonom Stipanom Periškićem iz Monoštora i domaćinom Antalom Egedijem. Misno slavlje su svojom pjesmom uljepšali kantor Željko Zelić, kome je u pomoć pritekla Melinda Balaž Batalo iz Čonoplje, kao i dječji zbor domaćina »Mali nemeši« i članovi pjevačke skupine udruge. 
U četverodnevnom programu slavlja Dužijance članovi udruge HBKUD »Lemeš« imali su svetu ispovijed kao pripremu za predstojeću Dužijancu. Održana je poetska večer na kojoj su pjesme govorili sudionici Lire naive 2013., a  Aleksandra Pletikosić je glazbom uljepšala večer. Otvorena je i samostalna izložba fotografija Ivana Horvata. Članovi Hrvatske likovne udruge Croart boravili su na jednodnevnoj koloniji, a nastale slike su darivane Lemešanima. 
 
Lucia Knezi 
 
 
Blagoslovljeni kruh i kruna Dužijance predani su predsjedavajućem Mjesnog savjeta Aleksandru Vidakoviću, koji je zahvalio bandašu i bandašici na trudu da i ove godine imamo Dužijancu i izrazio nadu da će se ovaj običaj održati u Lemešu, poslije čega su mladi  krenuli u ophodnju fijakerima po selu, a slavlje je nastavljeno uz tamburaški sastav iz Sonte – »Sonćanske bisere«.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika