Aktualno Aktualno

Riješiti financijsku krizu u RTV-u

 
 
 
Predsjednik Skupštine AP Vojvodine István Pásztor i generalni ravnatelj Radio-televizije Vojvodine Srđan Mihajlović apelirali su na pokrajinsku i republičku vladu da se riješi problem financiranja Radio-televizije Vojvodine. Oni su, kako se navodi u prošlotjednom priopćenju Vlade Vojvodine, apelirali da se problem hitno riješi kako bi RT Vojvodine, koja se financira iz pretplate, mogla ispunjavati obveze prema uposlenima i prema komunalnim poduzećima.
Suglasili su se da se mora pronaći rješenje trajnog i stabilnog financiranja RTV-a, te da očekuju jednak tretman republičkog i pokrajinskog javnog servisa, koji su jednako važni za informiranje građana Vojvodine i Srbije. Naglasili su i potrebu uključivanja Vojvodine u postupak donošenja Zakona o elektroničkim medijima i javnim servisima. 
Na važnost rješavanja ovog pitanja upozorilo je i nedavno konstituirano Pokrajinsko vijeće nacionalnih zajednica. Ovo tijelo je zatražilo od Vlade Republike Srbije da se, kao i za Radio televiziju Srbije, i za pokrajinski medijski javni servis osiguraju sredstva iz proračuna Republike Srbije, u istoj srazmeri u kojoj je RTV-u i do sada pripadao dio iz preplate. RT Vojvodine priprema i emitira program na deset jezika i zato je to ustanova veoma značajna za očuvanje postignutih prava velikog broja nacionalno-manjinskih zajednica. Poštovanje prava na informiranje na materinskom jeziku odraz je civiliziranosti svakog, pa i našeg društva, i zato očuvanje etničkih identiteta za državu nije trošak, već pridonosi usuglašavanju sustava vrijednosti u području ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava sa standardima Europske Unije, kojoj težimo, rečeno je na sastanku Pokrajinskog vijeća nacionalnih zajednica koje smatra da samo hitna akcija meritornih državnih institucija može spriječiti daljnje urušavanje pokrajinskog javnog medijskog servisa.
Podsjetimo, zbog najave donošenja novog zakona o medijskim javnim servisima i najave da će preplata biti ukinuta, mnogi građani su prestali plaćati je, što je utjecalo na financijsku krizu u oba javna servisa – RTS-u i RTV-u. Međutim, nakon rebalansa za 2013. godinu, u republičkom proračunu sredstva su osigurana samo za RTS, dok je novosadska medijska kuća izostavljena. Iz RT Vojvodine apeliraju kako je zbog drastično smanjenog priliva sredstava iz pretplate proizvodnja njihova programa i egzistencija uposlenih svakim danom sve ugroženija.
 
D. B. P.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika