Aktualno Aktualno

Mostovi suradnje

Svečanom akademijom u Velikoj vijećnici Gradske kuće, te prethodno misom zahvalnicom u franjevačkom samostanu, obiježena je 23. obljetnica od osnutka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u petak, 12. srpnja. 
Podsjećajući na vrijeme od prije dva desetljeća, generalni konzul Generalnog konzulata u Subotici Dragan Đurić kazao je kako je u tom »burnom, neugodnom i teškom« vremenu upravo bilo najteže osnovati DSHV, te da gledajući iz današnje perspektive apsolutno nije bilo potrebe za onim što se tragično i nezasluženo događalo 90-ih godina. »Jednostavno postojale su neke politike tada koje nisu razumijevale povijesne procese, a živjeli smo u povijesnim vremenima kada se nešto mijenja, kada se stvara nova budućnost, a u tim trenucima presudno je važno prepoznati povijesni kod koji dolazi«, kazao je Đurić ističući kako je upravo DSHV imao iznimne zasluge za očuvanje hrvatskog bitka na prostoru Vojvodine i Srbije. Ulaskom Hrvatske u EU i mnogi pripadnici hrvatske manjinske zajednice postali su građani EU, te kako je istaknuo Đurić, Republika Hrvatska neće biti neugodni susjed koji će ikome podmetati klipove. On je izrazio nadu da će u dogledno vrijeme i Republika Srbija, kao i vojvođanski prostor, postati dijelom prestižnog kluba najrazvijenijih država u svijetu.
 
 
 
 
 
 
Skrb matične domovine
 
Obraćajući se skupu, zamjenik predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Petar Barišić podsjetio je kako je osnivačka skupština DSHV-a, održana 15. srpnja 1990. u Subotici, označila početak političkog organiziranja Hrvata u Vojvodini, te da je posljednjih 20 godina obilježilo konsolidiranje hrvatske zajednice i političko organiziranje kao jednog od prvih koraka u ostvarenju pravnog statusa nacionalne manjine u Srbiji. Barišić je kazao kako je ustanovljenjem Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata otvoren novi put artikuliranju interesa Hrvata u Vojvodini i Srbiji, te da to uvjerava da će hrvatske institucije s hrvatskim udrugama i u budućnosti predstavljati čvrste temelje za očuvanje hrvatskog identiteta i kulturne baštine Hrvata. »Poruka koju želim prenijeti jest da je Hrvatska uz vas, vaša opstojnost na ovim prostorima od neprocjenjive je važnosti ne samo za vas nego i za vašu matičnu domovinu Hrvatsku. Želim posebno naglasiti kako će Državni ured za Hrvate izvan RH nastaviti i unapređivati aktivnosti i skrb matične domovine za poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji, i ostvarenje vaših prava temeljem nacionalnog zakonodavstva, prihvaćenih međunarodnih konvencija i obvezujućih europskih standarda u području zaštite manjina«, kazao je Barišić ističući kako je Republika Hrvatska u području zaštite manjinskih prava dosegnula najviše standarde te da ta činjenica osnažuje nastojanja za ostvarenje jednakog stupnja zaštite i hrvatske manjine ma gdje živila. On je dodao i kako Hrvatska kao nova članica EU ima i nove instrumente u području zaštite prava svoje manjine i to ne samo u državama članicama EU nego u svim državama u kojima žive Hrvati. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika