Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Za nastavu se izjasnilo dvadesetak učenika

U Osnovnoj školi »Bratstvo-jedinstvo« u Bezdanu od sljedeće školske godine učenici će fakultativno pohađaiti predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Za ovaj izborni predmet do sada se izjasnilo dvedesetak učenika. To će biti prvi put da se u bezdanskoj školi uči hrvatski jezik.
U Bezdanu živi nešto manje od 500 mještana koji se izjašnjavaju kao Hrvati, što čini desetak posto od ukupnog broja stanovnika. No, unatoč tom malom broju Hrvata interesa za hrvatski jezik ima. »Ovo je prvi put da smo roditeljima i djeci ponudili mogućnost da fakultativno pohađaju hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Ideja je krenula od jednog našeg bivšeg učenika i našeg učitelja, a ja sam taj prijedlog prihvatila. Na sastanku s roditeljima profesor Vladan Čutura je sve objasnio oko  nastave i većina roditelja već se tada izjasnila  da će njihova djeca pohađati hrvatski jezik«, kaže Marija Cveng, ravnateljica Osnovne škole »Bratstvo-jedinstvo«. 
 
 
 
 
Za pohađanje predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture izjasnilo se nešto više od 20 učenika od prvog do osmog razreda. Uglavnom je riječ o učenicima nižih razreda, a iz nekih obitelji na nastavu se prijavilo i po dvoje djece. U školi očekuju da će do početka školske godine ovaj broj biti i nešto veći. »Ukoliko se poveća broj zainteresiranih za ovu nastavu formirat ćemo dvije skupine, od prvog do četvrtog razreda i od četvrtog do osmog razreda. Ukoliko ostanemo na ovome broju onda će učenici raditi u jednoj skupini, što će možda profesoru biti teže za rad«, kaže ravnateljica bezdanske škole. U toj školi za ovu fakultativnu nastavu očekuju još suglasnost Školske uprave u Somboru.
Primjer Bezdana mogao bi biti koristan i za Bereg i Sombor gdje i pokraj znatno većeg broja Hrvata od onoga u Bezdanu nema interesa za uvođenje hrvatskog jezika.
 
Z.V.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika