Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Hrvatski kulturni centar na pomolu?

Nakon više posjeta dužnosnika hrvatske zajednice općini Bač, a s ciljem da se osnaži i poboljša položaj i funkcioniranje hrvatskih udruga u Baču i okolnim mjestima, uslijedio je  sastanak predsjednika hrvatskih udruga koje djeluju u ovoj općini. Na sastanku održanom  20. lipnja u Etno kući Didina kuća, bilo je riječi o mogućem osnivanju Hrvatskoga kulturnog centra u Baču, natječaju Hrvatskog nacionalnog vijeća, razmatrana je i međusobna suradnja pet hrvatskih udruga koje su potpisnice Povelje o trajnoj suradnji, te je izabran novi koordinator, jer je dosadašnjem istekao mandat još prije pola godine. 
Željo Pakledinac, koji je bio inicijator skupa, u svom je uvodnom izlaganju govorio o potrebi formiranja Hrvatskog kulturnog centra u Baču koji bi se bavio koordiniranjem rada udruga, organiziranjem međusobnog pomaganja i zajedničkih nastupa, odnosno manifestacija i priredbi. 
 
 
 
 
Konkretni model se priprema 
 
»Ovo ne podrazumijeva gašenje postojećih udruga, nego njihovo osnaživanje i poboljšanje kvalitete rada«, kazao je Pakledinac. On se prihvatio zadaće da pripremi konkretni model djelovanja  budućeg Centra, koji bi se razmotrio na sljedećem sastanku s predstavnicima udruga. U tome će svakako biti primarno pitanje financiranja i način funkcioniranja ovoga tijela kako bi društva i dalje nastavila svoju nezavisnu i redovitu misiju u svojim mjestima. Sudionici sastanka su se dogovorili da informiraju vlastito članstvo o ovoj zamisli te da se u što kraćem roku organiziraju skupštine svih udruga, izaberu odovarajuća tijela i vodstvo te nastavi aktivnije djelovanje.
 
Zvonimir Pelajić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika