Kultura Kultura

Večer folklora i ljepote

U danima proteklog vikenda u Slavonskom Brodu je održana središnja manifestacija Brodskog kola 2013., 49. zaredom. Ova manifestacija, najstarija u Republici Hrvatskoj, otvorena je u petak, 7. lipnja, godišnjim koncertom Folklornog ansambla Broda. Dan kasnije održana je folklorna večer uz sudjelovanje petnaestak KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva, a nedjelja, 9. lipnja,  bila je najbogatija različitim događanjima. 
 
 
 
 
 
Održana je smotra izvornog folklora »Šokadijo sve ti je na glasu«. Više od 20 KUD-ova pokazalo je svo bogatstvo, šarolikost i sadržinu folklora Brodsko-posavske županije. Kao i svake godine, u večernjim satima je uslijedila Revija hrvatskih narodnih nošnji te izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji. I ovoga puta konkurencija je bila velika, a 36 prekrasnih djevojaka u autohtonim narodnim nošnjama mjesta iz kojih su došle plijenile su pozornost nazočnih. Osim domaćih, za ovu laskavu titulu natjecale su se i djevojke iz susjednih BiH i Srbije, što je znatno doprinijelo šarolikosti cijele manifestacije. Proglašena je najljepša snaša – Kristina Kruhan iz Sela pokraj Siska, te tri prve i tri druge pratilje.
Na ovoj prestižnoj manifestaciji sudjelovali su i članovi folklorne sekcije i tamburaškog sastava KPZH »Šokadija« iz Sonte, a u natjecanju za izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji sudjelovale su, u kategoriji mlađih djevojaka Maja Andrašić, te u kategoriji starijih djevojaka i snaša Matea Vidaković. Folklorna skupina »Šokadije« izvela je splet šokačkih pjesama i plesova iz Sonte »Vesela je Šokadija«, a za ovaj nastup pripremio ih je Mata Zec. 
 
Ivan Andrašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika