Intervju Intervju

Trgovina bi mogla procvjetati

Naš sugovornik je Radivoj Belančić, suvlasnik i generalni direktor brokerske kuće SBD Broker, jedine brokerske kuće na sjeveru Bačke, tvrtke čiji se posao sastoji u posredovanju vrijednosnim papirima na Beogradskoj burzi, dakle dionicama, tj. akcijama, kako bi se reklo na srpskom jeziku. 
 
 
 
 
 
HR: Naši građani su se silom zakona upoznali s brokerima i prodavanjem dionica. Međutim, koje su dionice najzanimljivije na burzi, što je posebno zanimljivo za one koje se ozbiljnije bave ulaganjima?
 
Naši su se građani upoznali s dionicama silom zakona, jer se na koncu konca privatizacija morala obaviti, a to je u svakom slučaju bolan proces. Ranije oni nisu niti znali za dionice, nisu znali ni za brokere. Otvaranjem tržišta vrijednosnih papira nametnula se potreba za brokerskim kućama i brokerima koji su posrednici u tom poslu. Znači, građani koji su dobili besplatne dionice temeljem triju zakona o privatizaciji ušli su u posjed tih dionica. Na žalost, jedan veliki dio ljudi ih se htio što prije riješiti, prodati ih, tako da je na početku bilo velikog prometa, ali je on sada je već mnogo manji. No, moram vam reći kako je sada promet kvalitetniji, zato što se sada već prodaju i kupuju samo  interesantne dionice. One se kupuju prije svega da bi čovjek zaradio, ili da bi dobio dividendu na zarađene svote u razlici na cijeni. Dividendu dobiva ukoliko tvrtka iz profita dijeli dividende, znači ako ima dobit na koncu godine. Najviše se sada kupuju dionice većih tvrtki, u ovom trenutku NIS-a, no  ima tu još par subotičkih tvrtki koje su atraktivne za kupnju, i to ne samo u Subotici.
 
Nikola Perušić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika