Aktualno Aktualno

Potpora rješavanju pitanja udžbenika

 

Vijećnici Hrvatskog nacionalnog vijeća poduprli su jednoglasno Ugovor s nakladničkom kućom »Kreativni centar« glede izdavanja i tiskanja udžbenika na hrvatskom jeziku za školsku 2013./2014. godinu. Glavna je to odluka s izvanredne sjednice Vijeća održane u prošlu srijedu, 29. svibnja, u sjedištu HNV-a u Subotici.

Ugovor podrazumijeva poslovno-tehničku suradnju sa spomenutom nakladničkom kućom u vezi prijevoda i izdavanja udžbenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole za nastavne predmete matematika, svijet oko nas i glazbena kultura.

»Svakako da postoje oprečna mišljenja, ali se većina nastavnika složila da su ovo vrlo kvalitetni udžbenici koji će na pravi način zadovoljiti potrebe nastave na hrvatskom jeziku«, rekla je obrazlažući prijedlog ove odluke članica Izvršnog dobora HNV-a zadužena za obrazovanje Anđela Horvat.
Svi vijećnici koji su ovom prilikom iznijeli mišljenja, podržali su stajalište da se na rješavanje pitanja udžbenika više ne smije čekati te da je pitanje obrazovanja jedno od najvažnijih glede ostvarivanja manjinske samouprave.

Vijećnik Petar Balažević smatrao je da postoje manje formalno-pravne manjkavosti ugovora (koje nisu usvojene), te ukazao na potrebu raspisivanja javnog natječaja (tendera) ukoliko HNV bude trebao financirati tiskanje udžbenika. Naime, kako se čulo na sjednici, u HNV-u se nadaju da će tiskanje udžbenika financirati Ministarstvo prosvjete, temeljem nedavnog usmenog obećanja iz toga resornog tijela.

Na sjednici je potvrđena i prethodna suglasnost za izbor ravnatelja Politehničke srednje škole u Subotici, a riječ je o kandidatu Isi Planiću.

Sjednici je nazočilo 18-ero od ukupno 29 vijećnika.

 

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika