Aktualno Aktualno

Za to netko mora odgovarati

 

Nevladina udruga Vojvođanski klub podsjetila je u priopćenju za javnost kako se 6. svibnja navršila 21 godina od kada je u srijemskom mjestu Hrtkovci započelo protjerivanje nesrpskog, a prije svega hrvatskog stanovništva iz Vojvodine i upitala zašto do danas nitko u Srbiji za to nije odgovarao. 
»Pravna država sve vrijeme nije činila ništa na rasvjetljavanu i procesuiranju inspiratora i vinovnika tih procesa. Kome je u interesu da se ovi sramni događaji zaborave?«, upitao je Vojvođanski klub u priopćenju za javnost.
Vojvođanski klub podsjeća i kako se predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom sudi, između ostalog, i po optužnici za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine.
 
 
 
 
»Prije 21 godine, 6. svibnja, u Hrtkovcima je na zboru građana, u nazočnosti Vojislava Šešelja, pročitan spisak 17 ‘nepodobnih’ građana hrvatske nacionalnosti, koji su se pod prijetnjama ubrzo morali iseliti, a 20 obitelji hrvatske nacionalnosti nasilno je izbačeno iz svojih domova. Prijetilo se telefonom: ‘Ustašo, seli se ili biraj dijete koje ti je draže!’, mještani su nalazili zaklanog psa s porukom: ‘Seli se, što čekaš?’, nož zaboden u vrata sa sličnom porukom, dolazilo je do tuča mladića koji su došli i onih koji su rođeni u Hrtkovcima, maltretiran je lokalni župnik. Mještanin Mijat Štefanac pronađen je mrtav u ataru izmedju Hrtkovaca i Nikinaca. Mjesna vlast na čelu s Ostojom Sibinčićem, koji je umro 2008. godine, i istomišljenikom Trivom Ivkovićem promijenila je u jednom momentu naziv sela u ‘Srbislavci’, ali je policija ubrzo uklonila ploču«, podsjeća se u priopćenju.
Vojvođanski klub je naveo kako se protjerivanje Hrvata nije odvijalo samo u Hrtkovcima, već i u Slankamenu, Golubincima, Kukujevcima i drugim mjestima u Srijemu i u jugozapadnoj Bačkoj i dodao kako se procjenjuje da je tada ubijeno 25 Hrvata. 
 
H.R.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika