Kultura Kultura

Sudjelovali izvođači i autori iz Vojvodine

 

Pod geslom »Vjera je dar«, u Vukovaru je u subotu održan osmi po redu Festival duhovne glazbe »Bonofest«, na kojem su osim sudionika iz raznih krajeva Hrvatske te Njemačke, sudjelovali i vjernici iz Vojvodine. Ovogodišnji Bonofest započeo je radionicama na kojima su mladi izvođači mogli od iskusnih glazbenika i tekstopisaca naučiti neke tajne i pravila u nastajanju dobre duhovne glazbe, te čuti iskustva onih koji su u tom »poslu« duži niz godina. Radionicu za pjevanje vodile su poznate glazbenice duhovne glazbe, sestre Ivana i Marija Husar. Kako skladati dobru glazbu, što svirati i kako svirati na misama, čuli su od glazbenih producenata Gorana Kovačića i Saše Miočića. A kako nastaju tekstovi, otkuda dolazi inspiracija i koja su njezina iskustva, govorila im je Josipa Dević iz Subotice. 
 
 
 
 
 
 
U prvom dijelu namijenjenom mladim izvođačima koji su prošli natječaj sudjelovalo ih je deset. Među njima bili su i mladi pri VIS-u »Ritam vjere« iz Subotice, a pri ZS »Ruah« iz Đakova nastupila je i Subotičanka Anamarija  Skenderović, studentica prve godine teologije u Đakovu. Najbolji od sudionika ovoga dijela programa  ostvarili su pravo na sudjelovanje u finalnoj večeri festivala iduće godine. Po ocjeni stučnog žirija najbolje pjesme bile su u izvedbi  VIS-a »Damjan« iz Vukovara, te Dajane Blažević. 
Glavna festivalska večer  pružila je publici 15 novih pjesama, a nastupili su poznati pjevači duhovne glazbe poput Antonia Tkaleca, Adrijane Baković, Ive Šeparovića,  Čede Antolića, Željke Marinović koja je pjevala tekst  Josipe Dević. A vrhunac večeri bile su Ivana i Marija Husar, te Nina Badrić s pjesmom »Tvoje ime«. 
Kako bi festival prošao u najboljem redu pobrinuo se organizacijski odbor na čelu s paterom Ivicom Jagodićem.  
 
A. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika