Kultura Kultura

Spoj različitih segmenata kulture

 

Pola desetljeća očuvanja i predstavljanja nacionalnog identiteta i kulturne 
baštine završeno je, po mišljenju predsjednice HKUPD-a »Matoš« Plavna Kate 
Pelajić, vrlo uspješno. »Ova manifestacija, koja je u početku bila oda 
dvojici velikana Andriću i Matošu, poprimila je sadržaje u kojima se odaje 
spomen i drugim zaslužnim velikanima zavičajno povezanim uz ovaj kraj. Time su u potpunosti ispunjeni cilj i svrha najznačajnijeg dvodnevnog kulturnog skupa u Plavni. Publici i sudionicima omogućen je doživljaj gotovo svih područja umjetnosti, a manifestacija je postala svojevrsni model interkulturalnosti spojem različitih segmenata kulture koji nadilaze lokalni značaj i dobivaju višedimenzionalni kulturni karakter«, rekla je predsjednica.
Peti dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića održani su u Plavni 27. i 28. travnja  u organizaciji mjesnog HKUPD-a »Matoš« i uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
 
 
 
 
 
 
Prvi dan
 
 
Svečano otvorenje manifestacije upriličeno je u predvorju Osnovne škole »Ivo Lola Ribar« nastupom „Matoševe“ ženske pjevačke skupine s Andrićevim zapisima narodnih pjesama iz Plavne i otvorenjem izložbe »Sjećanje na Julija Njikoša«. Predsjednica »Matoša« Kata Pelajić govorila je o Juliju Njikošu, te pročitala pismo Vere Svobode-Njikoš u kome ona zahvaljuje organizatorima za ono što su uradili na spomen imena i djela njezinog supruga. On je, kako je navela u pismu, boravio s njom u Vojvodini često, a bili su i na praizvedbi »Na vrbi svirale« davne 1956. godine u Plavni. Ona je izrazila žaljenje što je spriječena koncertom u Lisinskom nazočiti ovom kulturnom događaju, ali se nada da će biti još drugih prigoda. Potom je uslijedila sv. misa u župnoj crkvi sv. Jakova koju je predslavio vlč. Josip Štefković. Poslije sv. mise održana je svečana akademija. Program koji je vodila Tonka Šimić sastojao se iz dva dijela. Predsjednica je pozdravila goste, a zatim su se publici obratili konzulica savjetnica u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš-Pečkaj, te Mata Matarić, zastupnik u Skupštini APV i predsjednik HKPD »Vladimir Nazor« iz Sombora. Oni su pozdravili nazočne i iznijeli svoja mišljenja o manifestaciji i njezinom značenju.
 
Prvi dio akademije pripremili su najmlađi članovi društva i učenici koji u školi pohađaju nastavu hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. U okviru programa otpjevali su pjesmu Alekse Kokića »Đače uči« i izveli recital uz vođenje Marije Marijanov.
 
Zvonir Pelajić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika