Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Učvršćivanje veza i buduće suradnje

 

Nakon nedavnog posjeta izaslanstva Croatice Hrvatskoj riječi, u ponedjeljak 22. travnja ravnatelj Ivan Karan i urednik zabavne i sportske rubrike Dražen Prćić  gostovali su u prostorijama Croatice u Budimpešti i predstavili novinsku i nakladničku djelatnost NIU Hrvatska riječ. Obrativši se posjetiteljima ove prigodne promocije, ravnatelj Karan je u kraćim crtama pojasnio aktualni položaj hrvatske manjinske zajednice na teritoriju Srbije i Vojvodine, prostore na kojemu žive njezini pripadnici i sve detalje u svezi s njihovim pravodobnim medijskim informiranjem.
 
»Uređivačka koncepcija Hrvatske riječi temelji se na bilježenju događanja u  hrvatskoj zajednici na teritoriju Srbije i Vojvodine koja se na hrvatskom jeziku prezentiraju  čitateljskoj publici na ovim prostorima. Ono što se pojavi na našim stranicama, u velikoj mjeri se zasigurno ne može pročitati niti u jednim drugim novinama, pa stoga svi objavljeni tekstovi predstavljaju i svojevrsnu povijesnu u građu o životu i običajima hrvatske manjinske populacije. Upravo zbog toga smatram kako svaki događaj u hrvatskoj zajednici zaslužuje adekvatan prostor u Hrvatskoj riječi, jer ga nigdje drugdje neće dobiti«, istaknuo je u ravnatelj Hrvatske riječi Ivan Karan u obraćanju nazočnom audtoriju.
 
 
 
 
 
Urednik zabavne i sportske rubrike Dražen Prćić je publici isprva predstavio sam sadržaj Hrvatske riječi, pojedinačno govoreći o najvažnijim rubrikama u jedinom hrvatskom tjedniku u Republici Srbiji, a potom se usredotočio na promoviranje nekoliko knjiga koje su dio nakladničke djelatnosti NIU Hrvatska riječ.
 
»Više od pedeset naslova je do sada tiskano u nakladi Hrvatske riječi, a izborom objavljenih naslova nastojalo se u širokom spektru objediniti autore prošlog i sadašnjeg vremena, promičući književnu riječ Hrvata koji, njegujući materinski jezik, već stotinama godina žive izvan matične domovine.«
 
Uvaženi gost na predstavljanju Hrvatske riječi bio je i hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Gordan Grlić Radman, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog jednog ovakvog događanja koji pridonosi zbližavanju dviju hrvatskih manjinskih zajednica, pohvalivši pritom izgled i sadržaj jedinog hrvatskog tjednika koji već deset godina izlazi u Republici Srbiji i kao takav uspješan je kroničar života Hrvata na tom prostoru. 
 
Tijekom gostovanja izaslanstva Hrvatske riječi u Budimpešti, s Čabom Horvathom, ravnateljem Croatice, dogovorena je razmjena novinskih tekstova radi boljeg upoznavanja i povezivanja dviju manjinskih hrvatskih zajednica, te angažiranje povremenog dopisnika iz Budimpešte koji će svojim napisima bilježiti aktivnosti Hrvata u najvećem mađarskom gradu. Također, postignut je dogovor o budućoj promociji knjiga Hrvata iz Mađarske u Podunavlju, kao i knjiške produkcije vojvođanskih Hrvata u Mađarskoj.  
K. G.
 
 
Martin Išpanović, savjetnik mađarske Vlade u Ministarstvu ljudskih resursa
 
Čestitam Hrvatskoj riječi na svemu što je u dosadašnjem radu postigla i izborila na radost  i korist svih pripadnika hrvatske manjinske zajednice u Srbiji. Vrlo je važno da svaka manjima ima pravo izdavati svoj list i ostvarivati kulturno-umjetničke aktivnosti, baš kao što to i mi činimo u Republici Mađarskoj.
 
Marko Dekić, Santovo
 
Drago mi je što sam nazočio ovom predstavljanju, jer o Hrvatskoj riječi znam jako malo, a prvi puta sam je tek nedavno vidio u Beregu. Izuzetno mi se dopada i volio bih kada bi bilo prilike da je redovito čitam i ovdje u Mađarskoj.
 
 
Čaba Horvath, ravnatelj Croatice
 
Nadam se da će se naša suradnja još uspješnije nastaviti u budućnosti, a osobito mi je bilo zadovoljstvo što smo se mogli upoznati s radom Hrvatske riječi i usporediti iskustva, s obzirom kako naš Hrvatski glasnik radi u sličnim uvjetima u Mađarskoj. Razmjenom tekstova čitatelji s obiju strana granice bit će u prigodi još bolje upoznati događanja obiju manjinskih hrvatskih zajednica.
 
K.G.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika