Kultura Kultura

Dijagnoza i smjernice za dalje

Knjiga Tomislava Žigmanova »Izazovi - sabiranja, sumjeravanja, tumačenja : studije i ogledi o knjiškim i književnim temama hrvatskoga istočnoga zagraničja« predstavljena je u ponedjeljak u subotičkoj Gradskoj knjižnici. Knjiga predstavlja zajednički nakladnički projekt institucija iz Mađarske, Hrvatske i Srbije – Znanstvenoga zavoda Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha, Udruge Oksimoron iz Osijeka, te Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, a posljedica je višegodišnje suradnje znanstvenika i kulturnih djelatnika iz ovih regionalnih centara triju država. Djelo čini jedanaest studija koje se bave poviješću, procesima i događajima unutar kulturnoga prostora Hrvata u Vojvodini koji se, prije svega, odnose na fenomen knjige i književnosti.

 

 

 

Urednik knjige i ravnatelj Znanstvenoga zavoda Hrvata u Mađarskoj mr. sc. Stjepan Blažetin smatra kako Žigmanovljeva knjiga pruža uvid u »dosta dramatično« stanje u području hrvatske kulture i književnosti u Vojvodini, uz konstataciju kako je njezin autor/pripovjedač »tragične sudbine«.
»Zašto smatram da je autor/pripovjedač u knjizi tragične sudbine? Prvo, jer je svjestan svih nedostataka na polju hrvatske književnosti u Vojvodini. A koji su ti nedostaci? To je deficit u ljudskim resursima: nema dovoljno stručnih ljudi koji su spremni ovaj književni korpus iščitati. Potrebno je da se ta produkcija koja nastaje izvan Republike Hrvatske iščita i valorizira jer jedino na takav način književnost funkcionira kao sustav. Još jedan nedostatak kojeg autor spominje jest nedostatak vlastite refleksije na tekstove. S jedne strane, na te tekstove treba reflektirati ovdje, a s druge strane treba imati refleksiju i izvan ove zajednice. Nadalje, knjiga vrlo dobro definira stvari koje je potrebno napraviti kako bi književni život vojvođanskih Hrvata zaživio u potpunosti. Treba pokušati riješiti sve te probleme. Našemu su pripovjedaču jasni koraci koje treba učiniti, ali je tragedija u tome jer nije sigurno da su ti koraci mogući«, naveo je Blažetin.
 
D.B.P
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika