Kultura Kultura

Integracija u multikulturalnu scenu Vojvodine

 

Nakon beogradskog sajma u listopadu prošle godine, knjige tiskane u okviru projekta »Godina hrvatskih velikana u Vojvodini« predstavljene su i na ovogodišnjem 19. međunarodnom Salonu  knjiga u Novom Sadu. Predstavljanje je održano u četvrtak, 28. veljače, na središnjoj bini pokraj štanda izdavačke djelatnosti na jezicima nacionalnih manjina iz AP Vojvodine Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje i okupilo je pedesetak zainteresiranih osoba. 
Predstavljena su četiri naslova: »Vječnosti doba« Ante Evetovića Miroljuba, »Duše zemlje« Ante Jakšića, »Šta u oca to u dice« Balinta Vujkova i »Prognanik iz svijeta svjetlosti: život i djelo Stanislava Prepreka«. Prva tri rezultat su sunakladničkog pothvata Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ« iz Subotice, dok je posljednja spomenuta knjiga, o kojoj je inače bilo najviše riječi, objavljena u samostalnoj nakladi Zavoda. 
 
 
 
 
 
 
Zajedničko djelovanje
 
Ravnatelj NIU »Hrvatska riječ« Ivan Karan naglasio je važnost zajedničkog djelovanja više subjekata u hrvatskoj zajednici, o čemu upravo svjedoči projekt »Godine hrvatskih velikana u Vojvodini«. »Sinergija je nužnost da bi se ova naša zajednica očuvala, a potom i razvijala. Zajedničkim naporom zasigurno možemo uraditi više nego kada svatko radi za sebe.
Osim ove suradnje na tiskanju knjiga, mislim da je pred svima nama još jedna mnogo teža zadaća a to je – kako doći do čitatelja u vremenu ogromne produkcije, a slabe prodaje knjiga. Bojim se da će hrvatska zajednica, koja je svake godine sve manja, imati sve manje ljubitelja knjige. A nove generacije, nažalost, nemaju mnogo ljubavi prema čitanju. Stoga nam je zajednička zadaća raditi i na stvaranju potrebe, navike i ljubavi prema čitanju kod mladih«, kazao je Ivan Karan.  
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika