Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Svake godine isto – jako lijepo

Dobra glazba, veselo raspoloženje, pjesma i ples do duboko iza ponoći. Tako bi se u nekoliko riječi moglo opisati Veliko šokačko-bunjevačko prelo u Somboru. Bio je to 76. put da HKUD »Vladimir Nazor« organizira prelo, ove godine u subotu, 9. veljače. Dvorana Hrvatskog doma bila je puna gostiju, neki su na prelu bili po prvi puta, a većini je prelo događaj koji se nikako ne propušta. Naročito je prelo važno za obitelji bunjevačkih Hrvata s okolnih somborskih salaša. Dolazili su na prelo i u vremena kada se do Sombora pješačilo kilometrima, često prtio i visok snijeg, pa kako neće danas kada je sve to brže i jednostavnije. 

 

 

 

»Na prelo sam prvi puta došao sada već davne 1964. godine. Do danas su bile samo dvije godine kada nisam bio na prelu. Sve ostale godine prelo smo proveli u našem Hrvatskom domu. Prelo znači jedno okupljanje našeg naroda, Bunjevaca i Šokaca. Prvo su se zimi okupljali i družili po kućnim prelima, a onda se to pretvorilo u jedan društveni događaj i od osnutka našeg društa redovito se održava. Sakupe se ljudi s okolnih salaša iz Sombora, gosti sa strane. Prelo se održava posljednji vikend pred Čistu srijedu. U vrijeme naše mladosti to je bilo drugačije nego danas. Mladi su sjedili sa svojim obiteljima, a dana svatko ima svoje društvo. Sjećam se vremena svojih prvih prela, cure su tada sjedile sa svojim mamama, a mi momci dolazili smo cure zamoliti za ples. Otplešemo pa curu otpratimo do njenih roditelja«, priča Šima Raič s Nenadića koji je na prvo prelo došao kao petnaestogodišnjak. Klara Oberman počela je na prela dolaziti prije desetak godina, no bez obzira na to, od tada je na prelu redovito. »Svake godine je isto – jako lijepo. No, ovo prelo je posebno, jer nas zabavlja klapa 'Škrelt', a njih sam već slušala kada smo bili u Požegi, i naravno naša 'Ravnica'. Dobra muzika, dobro društvo, pa nije čudo što na prelu dočekamo jutro«, kaže Klara Oberman.
Marija Kovač na prelo je došla iz Bačkog Monoštora. »Članica sam 'Vladimira Nazora', jedina iz Monoštora, i naravno da sam na prelu. Ispunjava me ovo druženje, ugodno mi je ovdje, a naročito sam sretna kada vidim ove mlade ljude«, kaže Marija Kovač. Iz Šokadije, ali one s druge strane Dunava, točnije iz Osijeka, na prelo je došla i Vera Erl, predsjednica udruge »Šokačka grana« iz Osijeka. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika