Intervju Intervju

Hrvati u Vojvodini su od strateškog interesa

 

Od sredine srpnja prošle godine na čelu Hrvatske matice iseljenika je novi ravnatelj, mr. sc. Marin Knezović. Upravni odbor ga je, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, imenovao ravnateljem ustanove koja je most koji povezuje Hrvatsku s Hrvatima izvan domovine, te već šezdeset godina uživa veliki ugled u iseljeništvu i općenito među Hrvatima izvan Hrvatske, a bez pretjerivanja se može reći kako su Hrvatska matica iseljenika i skrb za Hrvate izvan Hrvatske postali sinonimi.
S mr. sc. Marinom Knezovićem razgovarali smo u Zagrebu o njegovih dosadašnjih pola godine provedenih na čelu Hrvatske matice iseljenika, o planovima i aktivnostima te institucije u idućem razdoblju, o statusu Hrvata izvan Hrvatske, o nedavno osnovanom Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te kako se ekonomska kriza, štednja i rezanje troškova na svim razinama Hrvatske odražavaju na rad Matice.  
 
 
 
 
 
 
 
HR: Već ste nešto više od pola godine ravnatelj Hrvatske matice iseljenika. Kako je došlo do vašeg imenovanja?
Na četverogodišnji mandat imenovalo me je Upravno vijeće Hrvatske matice iseljenika na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, a ta je odluka stupila na snagu 16. srpnja 2012. godine. Mislim kako je razlog moga imenovanja za ravnatelja ove institucije, koja ima doista dugu tradiciju širina mojih profesionalnih, i osobnih interesa, a osim toga treba biti svjestan činjenice da je mjesto ravnatelja Matice velikim dijelom i »politička« funkcija, jer dužnost ravnatelja je, između ostalog, usklađivanje djelovanja te institucije s ciljevima i politikom Vlade Republike Hrvatske.
 
Zlatko Žužić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika