Intervju Intervju

Trudimo se biti što profesionalniji

 

 

 

Privatizacija Radio Subotice je već nekoliko puta odgađana, ali po novoj Medijskoj strategiji od nje neće biti izuzet nijedan medij u vlasništvu države, osim RTS-a i RTV-a * Najbolji dokaz da je »Hrcko« jako lijepo prihvaćen među djecom jest njihova spremnost da sudjeluju u njegovoj izradi

 

 

Uredništvo na hrvatskom jeziku Radio Subotice je u prosincu prošle godine obilježilo 14 godina postojanja i rada. O radu Uredništva, te o problemima s kojima se susreću, razgovrali smo s njihovom v. d. urednicom Ivanom Petrekanić Sič. Ona je ujedno i urednica podliska za djecu »Hrcko«, čiji je stoti broj nedavno izišao, te smo se u razgovoru osvrnuli i na ovu zanimljivu publikaciju u kolažu hrvatskih medijskih proizvoda u Vojvodini.  

 

HR: Uredništvo na hrvatskom jeziku Radio Subotice nedavno je obilježilo 14 godina postojanja i rada. Kako ste zadovoljni uvjetima u kojima Uredništvo realizira program, brojem uposlenih i vanjskih suradnika, satnicom programa, ali i prijamom kod slušatelja?

Što se tiče uvjeta u kojima naše Uredništvo radi, moram reći da su zadovoljavajući i ni u čemu nismo uskraćeni u odnosu na uredništva na srpskom i na mađarskom jeziku Radio Subotice. Budući da činimo cjelinu ovog javnog poduzeća, svi smo ravnopravni i raspolažemo s opremom neophodnom za proizvodnju programa. Zadovoljavajuću opremljenost računalima dijelom možemo zahvaliti i donacijama, uglavnom od Hrvatskog nacionalnog vijeća i Generalnog konzulata Republike Hrvatske, ali i sredstvima od matične kuće. Svi članovi naše redakcije osposobljeni su za samostalno montiranje svojih priloga i snimanje u studiju za montažu, tako da praktično ne ovisimo o nikome i sami uradimo posao od početka do kraja.

Trenutačno nas je uposleno četvero – tri novinara i urednica, što je dovoljan broj za tri sata svakodnevnog programa, a priloge razmjenjujemo i s kolegama iz drugih redakcija. Situacija je malo drukčija kada su u pitanju vanjski suradnici. Naime, od nekadašnjih desetero, pa i više suradnika, ostali smo na njih dvoje, a sve zbog neophodne štednje u svim segmentima poslovanja Radio Subotice. Isti je slučaj i u druge dvije redakcije. Naravno, to se moralo nekako odraziti i na kvalitetu programa, u smislu manjeg broja autorskih emisija, ali se i dalje trudimo, i smatram da u tome uspijevamo, da informativni dio programa bude što bogatiji, kvalitetniji i aktualniji.

Program nam se emitira svakodnevno od 18 do 21 sat. Otkako Uredništvo postoji, dakle u posljednjih 14 godina, nije se puno promijenilo po tom pitanju. Proširena je satnica u odnosu na prvobitnih jedan, zatim dva i na koncu tri sata, ali smo ostali u tom večernjem terminu koji nije baš zahvalan za slušanje radijskog programa. Svi to radije čine tijekom prijepodneva ili dok su na poslu, a poslije je televizija medij koji se radije prati. Istina, bilo je svojedobno riječi o tome da nam se emitira jednosatni program u ranim jutarnjim satima, a da ostalih dva sata ostanu u večernjem terminu, međutim to se nije realiziralo.

Bilo je pokušaja i s nekom vrstom kontakt emisija kada smo govorili o određenoj temi i slušatelji su imali mogućnost uključiti se u razgovor, međutim, to nije zaživjelo jer ih se ili veoma malo uključivalo u program, ili su nam se javljali isti slušatelji. Moram podsjetiti da smo zbog nedobivanja regionalne frekvencije ostali bez dijela slušateljstva, i to upravo iz krajeva gdje živi najviše našeg življa. 

Važno je spomenuti i našu internetsku stranicu (www.radiosuboticadanas.info), koja se svakodnevno ažurira iz sata u sat, i na kojoj posjetitelji mogu pronaći sve informacije koje emitiramo u dnevniku - kompletne priloge u tekstualnoj formi, najave raznih događanja i mnogobrojne obavijesti. Mnogima je zgodnije s nje pročitati dnevne aktualnosti, nego nas slušati u večernjem terminu.

 

HR: Planirate li neke programske izmjene, novine za vaše slušatelje?

Neke velike programske izmjene za sada nisu u planu. Trudimo se da svi segmenti i sve teme budu pokrivene. Kao Uredništvo na hrvatskom jeziku, obveza nam je informirati naše slušatelje o svim važnim pitanjima iz hrvatske zajednice, a kao dio Radio Subotice – javnog poduzeća koje financira Grad, trebamo govoriti i o svim drugim gradskim temama. Potrebno je uskladiti prohtjeve svih, što je skoro nemoguće. Uvijek postoji prostora za bolje, a svaka dobronamjerna kritika nam pomaže da budemo još kvalitetniji. Trudimo se pružiti maksimum i biti što profesionalniji.  

 

D. B. P.

 

 

Opširnije u tiskanom izdanju

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika