Aktualno Aktualno

Obistinila su se strahovanja

 

Oslobađajuća presuda Žalbenog vijeća Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču još uvijek u Srbiji izaziva burne reakcije, a u utorak, 27. studenoga, u mjestu Hrtkovci pokraj Rume dogodio se i incident. Skupina prosvjednika s kokardama nosila je transparente na kojima je pisalo »Krajina moja zemlja heroja«, »Ustaški sud«, »Oluja zločin koji traje«, te pjevali četničke pjesme i pjesme koje pozivaju na ubojstva i progon Hrvata. Poslije dolaska policije koja je legitimirala nazočne, okupljeni su se ubrzo razišli, dok su dvojica mladića oko 13,45 sati ušla u dvorište rimokatoličke crkve sv. Klementa mučenika i na autu svećenika Ivice Živkovića strgala hrvatske (đakovačke) registarske oznake. Nakon što ih je svećenik ugledao i pošao prema njima postavljajući pitanje što to rade, mladići su s otrgnutom registarskom pločicom pobjegli. Župnik Živković pozvao je odmah policiju koja je brzo došla i napravila očevid, a uskoro i uhitila krivce.
Hrtkovci su prije Domovinskog rata bili selo od tri tisuće stanovnika s većinskim hrvatskim stanovništvom, a nakon masovnog egzodusa srijemskih Hrvata početkom devedesetih godina prošloga stoljeća u tom mjestu je ostalo samo 500 katolika, i to polovica Hrvata, a polovica Mađara. 
»Nije dobro ovo što se dogodilo u Hrtkovcima s obzirom na veliki animozitet koji je pokazan prema Hrvatskoj nakon oslobađajuće presude generalima ovdje u Srbiji. Nitko nema prava ulaziti ni u čije dvorište i uništavati imovinu, a imajući u vidu da je to bilo ciljano, i s obzirom na štetu koja je napravljena, nesumnjivo je da je incident izrazito na nacionalnoj osnovi. To je sigurno«, kaže predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić.
Međutim, ističe Kuntić, »i u ovako teškoj situaciji i prisutnom velikom animozitetu po prvi puta je policija reagirala promptno, te se osim uobičajene policije odmah pojavila i kriminalistička i u roku kraćem od 24 sata počinitelji su pronađeni, registarske oznake su vraćene, što daje nadu svim Hrvatima u Srbiji da policija neće tolerirati nikakve incidente. Stoga savjetujem svim pripadnicima hrvatske zajednice koji u nekom skorijem vremenu eventualno budu imali problema sličnih ovima u Hrtkovcima, da odmah obavijeste policiju, kao i Hrvatsko nacionalno vijeće i njima najbliži ogranak političke stranke DSHV-a. Naime, pokazalo se i u jučerašnjem danu da razmjena informacija ide veoma brzo i da je najlakše djelovati kada se radi ekipno«. 
 
 
 
 
 
Kuntić ocjenjuje kako je »ovo pojedinačni slučaj i imajući u vidu da je kod počinitelja bila ustanovljena i veća doza alkohola, nadam se da će ovo ostati na tome i da će se sve ovo uskoro završiti«.
Na pitanje jesu li političari u Srbiji posredno odgovorni za ovaj incident imajući u vidu ozračje neprijateljstva prema hrvatskom narodu i hrvatskoj državi koje je stvoreno posljednjih dana, Kuntić odgovara da »izjave političara u ovom slučaju samo preslikavaju općeprisutno javno mnijenje u državi. Pitanje je, naime, misle li tako ili tako govore kako ne bi odudarali od općeg javnog mnijenja i kako bi bili na tom fonu koji je dominirao u proteklih nekoliko dana. Zato treba biti obazriv kod tumačenja izjava političara, jer zapravo jedan govori na jednome fonu, a drugi političar istoga ili nešto malo nižeg ranga na državnoj razini govori na sasvim drugom fonu pomirbe i smirivanja situacije. U konačnici smatram da bi pod najhitnije trebalo doći do susreta između dva predsjednika – Ive Josipovića i Tomislava Nikolića, kako bi se situacija, kakva nije bila na ovim prostorima još od 1995. godine – nakon redarstvene operacije Oluja, umirila i kako bi konačno počeli živjeti i raditi normalno onako kako smo to navikli na ovim prostorima«. 
Kuntić dodaje kako će nastaviti pratiti što će se događati s ovim slučajem, hoće li počinitelji biti procesuirani i kakva će biti kazna, te da se rezultati procesuiranja ovakvih slučajeva prate i u Komisiji za žalbe Hrvatskog nacionalnog vijeća. »HNV je osuigurao za sve one koji su bili ugroženi na osnovi nacionalne pripadnosti odvjetničku kuću iz Novog Sada i tamo se mogu dobiti sve informacije na kojem stupnju su ti sudski procesi«. Do sada je HNV osigurao pomoć kod sličnih slučajeva u Slankamenu, Bođanima, Baču i sada u Hrtkovcima. Međutim, kaže Kuntić, sva ta pomoć i angažiranje HNV-a, ne bi značila mnogo ukoliko policija ne bi promptno regirala«. 
Predsjednik tijela Hrvatskog nacionalnog vijeća – Odbora za predstavke i žalbe Tomislav Žigmanov kaže: »Na žalost, obistinila su se strahovanja predstavnika hrvatske zajednice da najnoviji nesporazumi u hrvatsko-srpskim odnosima mogu za posljedicu imati i etnički motivirane incidente. Ovog puta objekt nasilja bio je župnik iz Hrtkovaca, koje za Hrvate u Vojvodini ima simboličko značenje, budući da je ono jedno od mjesta gdje su Hrvati tijekom 90-ih godina platili visoku cijenu zbog svoje pripadnosti hrvatskom narodu. Ono što ohrabruje jest promptno djelovanje policije koja je otkrila počinitelje, vratila pločice od automobila župniku, a treba vidjeti hoće li i na koji način pravosudna tijela u Republici Srbiji tretirati ovaj nemili događaj i hoće li on imati određenu vrstu sankcija u obliku izricanja kazne onima koji su počinili djelo«, kaže Tomislav Žigmanov.
 
 
 
Jasminka Dulić
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika