Tema Tema

Pristupanje NATO-u suverena odluka svake nacije

 

U potpunosti poštujemo želje naših partnera, bez obzira odakle dolaze. Na Srbiji je da odluči u kolikoj mjeri i na koji način želi surađivati s NATO-om, kaže portparolka NATO-a Oana Lungescu

U okviru projekta »Politika otvorenih vrata – euroatlantska regionalna perspektiva« skupina javnih djelatnika i novinara iz AP Vojvodine boravila je nadavno u Bruxellesu, gdje je imala priliku posjetiti institucije Europske Unije i NATO-a.

Iako je većina razgovora s predstavnicima ovih institucija bila »off the record«, u političkom središtu NATO-a imali smo prilike razgovarati s portparolkom Sjevernoatlanske alijanse Oanom Lungescu.

Spremnost na daljnju suradnju

U NATO-u smatraju kako budućnost Srbije leži u integracijama, prije svega u Europsku Uniju, te ukoliko želi i u Alijansu. Za njih je Srbija važan partner na Balkanu i nadaju se nastavku i produbljivanju postojeće suradnje.

»Pozdravljamo napredak Srbije u građenju snažnijeg partnerstva s NATO-om i spremni smo produbiti naš politički dijalog i našu praktičnu suradnju. Važno je naglasiti da u potpunosti poštujemo želje naših partnera, bez obzira odakle dolaze. Na Srbiji je da odluči u kolikoj mjeri i na koji način želi surađivati s NATO-om«, kaže portparolka NATO-a Oana Lungescu.

NATO se nada zaključivanju Individualnog akcijskog plana partnerstva (IPAP) sa Srbijom na kojem su započeli zajednički raditi s prošlom Vladom.

»To bi nam omogućilo bliže raditi na širokom pojasu reformi, te učvrstilo naš politički dijalog i unaprijedilo praktičnu suradnju. Zajedno smo već, primjerice, uradili dobar posao na reformi obrane i ta suradnja može biti nastavljena«, kaže portparolka NATO-a.

 

 

 

Breme nedavne povijesti

 

U Alijansi su svjesni osjetljivosti pitanja odnosa NATO-a i Srbije, imajući u vidu nedavnu povijest, odnosno bombardiranje iz 1999 godine.

»Mi to znamo, razumijemo i prihvaćamo. Zato je prvenstveno na građanima Srbije i njihovom političkom vodstvu da odluče na koji ćemo način i u kojima području nastaviti suradnju«, kaže Oana Lungescu.

 

NATO i EU

Na pitanje – je li članstvo u NATO-u preduvjet za ulazak u Europsku Uniju, Lungescu kaže kako su to, iako dijele 21 zajedničku zemlju članicu, dvije različite organizacije. »Niti su sve europske članice NATO-a u EU, niti su sve članice EU u NATO-u. Primjerice, Island je članica NATO-a, ali tek sada pregovara s Unijom oko članstva. S druge strane, zemlje poput Austrije, Finske, Švedske jesu članice EU, ali nisu članice Atlanskog saveza, iako su jaki i pouzdani partneri NATO-u«, objašnjava ona.

Ipak, po njezinim riječima, veze između NATO-a i EU su esencijalne jer, osim članica, dijele i mnogo zajedničkih ciljeva. »Smatramo da pristupanje EU i NATO-u može pojačati oba procesa. Većina zemalja koje su se oslobodile komunizma 1989. godine prvo su se učlanile u NATO, a zatim u EU. To je proces koji je za mnoge zemlje u Europi išao manje-više paralelno, ali je na vama da odlučite na koji način to želite činiti«, kaže portparolka NATO-a.

Također, nije kontradiktorno imati dobre i snažne odnose s Rusijom i biti partner s NATO-om, jer su oni također partneri.

»Postoji Vijeće NATO-Rusija, koje se redovito sastaje, imamo susrete na razini ministara, samite i veoma dobru i konkretnu suradnju s Rusijom oko mnogih pitanja – od borbe protiv terorizma, suzbijanja trgovine drogom, osiguravanja stabilnosti u Afganistanu… Ima mnogo stvari koje radimo zajednički, nadamo se da ćemo po pitanju nekih, kao što je protubalistička obrana, učiniti više. Neke razlike postoje, ali ih razmatramo«, navodi Lungescu.

 

Većina protiv ulaska u NATO

 

Posljednje istraživanje javnog mnijenja u Srbiji, koje se jednim dijelom bavilo i odnosom građana prema ulasku Srbije u NATO, proveo je tijekom rujna ove godine Beogradski centar za sigurnosnu politiku. Prema rezultatima toga istraživanja, sve više ljudi protivi se učlanjenju Srbije u NATO, dok je Rusija sve omiljenija, a vojna neutralnost najpoželjniji okvir sigurnosne suradnje.

Kada je riječ o odnosu građana prema ulasku Srbije u NATO, rezultati nedvosmisleno ukazuju da je ubedljiva većina protiv, čak 65 posto, dok pridruživanje Alijansi podržava svega 14 odsto ispitanih. Suradnik BCBP-a Zoran Krstić navodi kako je stav prema NATO-u negativan iz mnogo razloga, prije svega zato što je prepoznat kao najveća spoljna sigurnosna pretnja Srbiji i pretnja nacionalnom identitetu.

»Ipak, građani Srbije predominantno žele vojnu neutralnost - 44 posto«, zaključio je Krstić.

Na pitanje – što bi NATO morao uraditi kako bi se poboljšali odnosi između Srbije i tog saveza, najveći broj ispitanika (33 posto) smatra kako bio to trebalo biti plaćanje ratne odštete. Najveći broj ispitanika NATO vidi kao »instrument u rukama SAD-a« (38 posto), dok se samo po 5 posto građana izjasnilo kako u Alijansi vidi »obrambeni savez« ili »garant mira«.

Za pretpostaviti je kako je, nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, povjerenje u međunarodne institucije zapadnog svijeta, pa tako i u NATO, opalo još više.

 

D. Bašić Palković

 

ANTRFILE1

Nezavršeni posao

NATO smatra kako će u Europi biti »nezavršenog posla«, ukoliko se na Zapadnom Balkanu ne osigura trajni mir, kao i da Srbija pripada zajednici država koje svoju budućnost vide u euroatlanskim integracijama. Nekoliko država iz ove regije već se pridružilo Alijansi (Hrvatska, Albanija,), a još tri su kandidatkinje za članstvo (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija).

»Ukoliko pogledate geografsku mapu - mi smo susjedi, ako pogledate povijest i kulturu - mi smo jedna obitelj«, kaže Oana Lungescu.

 

 

ANTRFILE2

Aleksandar Vučić: Ostajemo vojno neutralni

»Srbija, poštujući svoj Ustav i skupštinsku deklaraciju, neće ulaziti u NATO ili bilo koji drugi vojni savez, ali će kroz program Partnerstvo za mir nastaviti daljnju modernizaciju i profesionalizaciju oružanih snaga, kao i unapređenje i razvoj operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije«, rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vučić prigodom prošlotjednog službenog posjeta Norveškoj, gdje se, između ostalih, sastao i s ministarkom obrane te zemlje.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika