Tema Tema

Problemi neuvijeno predočeni

U restoranu »Dukat« Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« održan je u ponedjeljak navečer značajan i poseban skup koji je okupio preko 50 veoma zainteresiranih sudionika. Kako inicijatori navode, roditelji djece koja pohađaju folklornu sekciju uznemireni su i željni odgovora na brojna praktična pitanja. Prije samog sastanka znalo se da uvjeti rada ne pogoduju djeci. Dolazak hladnog vremena aktualizirao je pitanje grijanja, kojega nema. Djeca su počela izostajati, a roditeljima je postalo nezgodno tražiti od svojih najmlađih da zbog ljubavi prema plesu i svojim korijenima trpe neljudske uvjete rada. Jedan od inicijatora Ivan Piuković kao razloge brojnih problema pred kojima se više ne mogu zatvarati oči navodi i polupano staklo na prozoru koje se ne zamjenjuje, zapušteno higijensko stanje klozeta... 

 

 

 

 

Značaj problematike i želju za rješavanjem vjerno je ilustrirao dolazak oko 50 roditelja koji su bili spremni otvoriti svoje srce predsjedniku i dopredsjedniku HKC-a Josipu Stipiću  i Blašku Stantiću, i članici Upravnog odbora Sandri Lipozenčić. No, koreografi Andrija Bašić Palković i Miljana Boić, kao spona između djece, roditelja i uprave, bili su najsenzitivniji za probleme koji su neuvijeno predočeni.
»Nazvali su me roditelji jer sam raspustio djecu do daljnjeg, jer ne vrijedi dalje raditi. Nije ovo samo pitanje komunalija, grijanja, već nam djeca odlaze jer se ne može kvalitetno raditi. Ja iz sveg srca želim rezultat, što izvornije korake, Pipušev sam učenik, nisam došao kako bih uzeo novac. Niti osuđujem, niti napadam, već ukazujem da nismo dobili gostovanje niti putovanje za djecu već pola godine. Ne prozivam upravu, ali vam želim otvoreno reći da ja više neću raditi. A neću niti pobjeći bez riječi kad ste me već pozvali da ukažem na probleme«, rekao je na otvaranju skupa koreograf reprezentativne skupine Andrija Bašić Palković. 
 
Nikola Perušić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika