Tema Tema

Ne želimo stvarati u getu

Na ovogodišnjem 57. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, u višednevnom obilju programa vezanih za književnost, svoje su mjesto našli i »proizvodi« iz ovdašnje hrvatske zajednice. U subotu, 27. listopada, u dvorani »Borislav Pekić« predstavljen je projekt »Godina hrvatskih velikana u Vojvodini«, s naglaskom na u okviru njega objavljene knjige. Riječ je o četiri naslova: »Vječnosti doba« Ante Evetovića Miroljuba, »Duše zemlje« Ante Jakšića, »Šta u oca to u dice« Balinta Vujkova i »Prognanik iz svijeta svjetlosti : život i djelo Stanislava Prepreka«. Prva tri rezultat su sunakladničkog pothvata Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ« iz Subotice, dok je posljednje spomenuta knjiga objavljena u nakladi navedenog Zavoda.

 

 

 

 
Vidljivi i dostupniji
Ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov izrazio je zadovoljstvo što se i hrvatska manjinska zajednica predstavlja na najznačajnijoj knjiškoj manifestaciji u Republici Srbiji. »Ovaj nastup svjedoči naše nastojanje da želimo biti integralni dio kulturnoga prostora države u kojoj živimo, čiji smo građani, gdje plaćamo uredno poreze i gdje ostvarujemo naša prava. Ovim činom pokazujemo kako želimo biti dio multikulturalne scene države u kojoj živimo, da hrvatska kultura sa svojim najizvrsnijim učincima jest dio onoga što se dešava u Srbiji. Ne želimo stvarati u getu, ne želimo se izolirati, već biti dionici kulturnih procesa«, kazao je Žigmanov dodavši kako je ovo jedan od modela da hrvatska zajednica u Vojvodini i njezino kulturno naslijeđe postane vidljivije i dostupnije za moguće zainteresirane.
 
»Brendiranje« putem kulture
Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji mr. sc. Željko Kuprešak u svom je izlaganju istaknuo kako opstojnost Hrvata u Srbiji, njihova kulturnog identiteta i tradicije, u ovom globaliziranom svijetu ovisi o dvjema državama, prvenstveno o državi Srbiji. 
»Republika Srbija mora, i sigurno i hoće, pomoći u stvaranju onih infrastrukturnih temelja da bi jedna manjinska zajednica mogla funkcionirati uopće. Tu mislimo na obrazovne instutucije, institucije kulture, na financiranje svih onih aktivnosti svojstvenih manjinskim zajednicama. Siguran sam da će u tom smislu Republika Srbija prepoznati važnost pojačavanja identiteta i života hrvatske manjinske zajednice ovdje u Srbiji«, kazao je Kuprešak.
Drugi, ništa manje važan oslonac za Hrvate u Srbiji, jest Republika Hrvatska, naveo je Kuprešak.
»Hrvatska država i politika moraju, a to i rade, pomagati hrvatsku zajednicu ovdje putem financijske, političke, organizacijske, obrazovne, pa i moralne potpore«, dodao je on. 
Veleposlanik Kuprešak je naglasio kako kultura može biti dobar način za »brendiranje« hrvatske zajednice u Srbiji, u čemu ovdašnji Hrvati trebaju preuzeti najbolje modele iz hrvatskih i srbijanskih praksi.  
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanu
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika